UŠTEDE I VEĆI ODAZIV

Oporba jedinstvena: Izbori '2 u 1' da se ne osramotimo

15.02.2013 u 14:37

Bionic
Reading

Ministar uprave Arsen Bauk iznio je amandman prema kojemu bi isti birački odbori bili i na lokalnim izborima i na izborima za Euorpski parlament. Znači li to da će se ti izbori ipak održati istovremeno? 'Mi smo razmišljali o datumu izbora, a jedna od opcija je da budu istovremeno. U tom slučaju radimo takve pripreme da to bude moguće' rekao je Bauk

'O troškovima pitajte DIP'

Što se tiče troškova, Bauk moli da se to pitanje prebaci na Državno izborno povjerenstvo koje je planiralo proračunska sredstva za izbore i koje ime bolje uvid u te troškove.

'Sasvim sigurno da će biti određene uštede i to ide u korist zajedničkog održavanja. Važu se argumenti i za i protiv, osim tehničkih tu ima i političkih argumenata, no o tome je govorio predsjednik pa ne bih ja', rekao je Bauk.

'Mislim da će Vlada naći najracionalnije rješenje što se tiče održavanja izbora za EP. Prema tome, ovo je samo jedna mogućnost. Kada će oni biti, u ovom trenutku to ne možemo reći, ali definitivno znam da ćemo voditi računa o gospodarskom i aktualnom političkom trenutku u Hrvatskoj i na takav način donijeti najracionalniju moguću odluku', rekao je Arsen Bauk.

U ime Vlade, podnio je amandman na zakon kojeg su, podsjeća, jednoglasno podržali saborski odbori. Amandmanom se regulira da izbore, budu li se oni održavali istovremeno s lokalnim izborima, provode ista izborna tijela - povjerenstva i birački odbori.

'Moram reći da postoje određene tehničke poteškoće koje nisu nepremostive i njih ćemo riješiti i to će, ukoliko se to dogodi, zahtjevati bolje organizacijske pripreme, ali nije neizvedivo', ustvrdio je Bauk.

Davor Ivo Stier (HDZ) kaže da bi sasvim sigurno bilo jeftinije da izbori za EP budu zajedno s lokalnim izborima.

'Mislimo da je najbolje da budu zajedno s lokalnim izborima, to bi bilo jeftinije i bila bi veća izlaznost. Inače, ako ćemo imati prve izbore za EP, bilo bi dobro da imamo vremena da se organizira dobra kampanja, stoga da izbori budu u travnju mislim da to ne bi bilo dobro, bolje bi bilo da budu ili za vrijeme prvog ili drugog kruga lokalnih izbora, dakle u svibnju ili 2. lipnja', rekao je Stier.

Na argument da bi kampanja u slučaju istovremenih izbora bila nemoguća, jer bi se s jedne strane raspravljalo o gradnji ceste u nekoj općini, a s druge strane o ključnim europskim pitanjima, Stier kaže da 'ne treba potcijenjivati pamet naših građana'.

'Oni sasvim sigurno znaju razlikovati koje su teme bitne za europske izbore, a koje su bitne za lokalne. Dogodilo se i u drugim državama EU da su se zajedno održali i lokalni i regionalni izbore te europski izbori, pa nije bilo nikakvih problema. Ja ne vjerujem da su hrvatski građani manje sposobni od građana drugih država EU'.

'Besmisleni prvi prijedlog'

Laburist Nikola Vuljanić poručuje da je stav njegove stranke dabi izbori za EP trebali biti povezani s lokalnim izborima, kako zbogušteda, tako i zbog pristojnog odaziva na prve europske izbore uHrvatskoj.

'Ako ne napravimo tako, izaći će nam 15 posto građanai osramotit ćemo se pred Europom. Ovaj amandman Vlade dokaz je da seVlada složila s ovime, to se može iščitati, a odluku će, kaže ministarBauk, što je i po Ustavu tako, donijeti predsjednik RH. On se većizjasnio da bi ti izbori trebali biti istovremeno, pa pretpostavljam daće se to tako i dogoditi, da je Vlada konačno uvidjela da ovo što suprvo predložili zapravo nema nikakvog smisla', ističe Vuljanić.

Na pitanje je li to i službeni stav HDZ-a, s obzirom da se predsjednik stranke o tome ne očituje, Stier rezolutno odgovara: 'Da'.

I Gordan Jandroković smatra da je najbolje i najkvalitetnije rješenje za Hrvatsku i građane da izbori budu istovremeno.

'To je jeftinije i omogućuje da više ljudi sudjeluje u tim europskih izborima. Oni su prvi puta u Hrvatskoj, oni su manje atraktivni i baš zbog toga je dobro da budu u isto vrijeme kada i lokalni izbori', rekao je bivši šef diplomacije.

Činjenicu da premijer Milanović sa sjednice Vlade poziva oporbu da se očituje o tome kada bi bilo najbolje da predsjednik države raspiše izbore ocjenjuje 'manipulacijom javnošću'.

'Pokušava poslati poruku 'pa nismo mi odgovorni, neka bude onako kako kažu drugi'. Odgovornost je ovoga puta u rukama predsjednika države koji raspisuje te izbore, međutim vladajuća većina je ta koja treba ponuditi rješenja, a ne ovako licitirati i prozivati oporbu da ona kaže kada izbori trebaju biti. Ako predsjednik Vlade smatra da oporba treba reći kada će biti izbori, onda mu mi kažemo neka europski izbori budu isti dan kada su i lokalni', rekao je Jandroković.

On smatra da se SDP boji i lokalnih i europskih izbora, te pokušava 'na jedan nedemokratski način, manipulirajući terminom izbora dovesti oporbene stranke u neravnopravni položaj'. 'Oni jedini znaju kada će izbori biti, a prave se da traže oko toga konsenzus', napominje Jandroković.