BOLJE IKAD...

Ophodnja HRM zaplovila Dunavom tek 20 godina nakon rata

16.04.2015 u 09:27

Bionic
Reading

Ophodni brod Riječne bojne Oružanih snaga RH 'Šokadija' u utorak je prvi put zaplovio rijekom Dunav do granice s Mađarskom

Sramotno je da je od Domovinskog rata prošlo 20 godina da bi brod OSRH prvi put zaplovio Dunavom, piše Defender.hr. Zasigurno, glavni krivci su svi dosadašnji hrvatski ministri obrana i načelnici GS OSRH. Stoga, veliki plus za ministra Antu Kotromanovića i generala Lovrića.

Ovo je bila povijesna plovidba, pošto je po prvi puta hrvatski vojni brod plovio Dunavom. Brodom je zapovijedao poručnik bojnog broda Boris Majer u nazočnosti zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu 'Fran Krsto Frankopan' (ZOD F.K.F.) brigadnog generala Blaža Beretina, zapovjednika Inženjerijske pukovnije brigadira Eugena Njarija i zapovjednika Riječne bojne bojnika Ivana Liovića.

Plovidba je provedena u cilju pripreme za međunarodnu vojnu vježbu IRON CAT 15, u kojoj će sudjelovati riječne postrojbe Republike Hrvatske, Mađarske i Srbije, a koja će se održati u rujnu 2015. u Republici Srbiji. General Beretin izrazio je zadovoljstvo uspješno provedenom plovidbom koja je dio redovite obuke Riječne bojne, a koja je ujedno provjera operativnih sposobnosti Hrvatske kopnene vojske.
Brigadir Njari istaknuo je kako ova zadaća predstavlja nastavak razvijanja sposobnosti Oružanih snaga i podupire misiju postrojbe i njezine zadaće.