ekološka bomba

Opet se odronilo smeće na Jakuševcu, traže se ostavke

04.12.2023 u 07:28

Bionic
Reading

U ponedjeljak, nešto prije sedam sati, ponovno se odronio dio otpada na odlagalištu otpada Jakuševec, nekoliko tjedana nakon što je došlo do velikog odrona uslijed jakih kiša koje su pogodile Zagreb

Jutros je na Jakuševcu došlo do novog odrona smeća, a ozlijeđene su dvije osobe, izvijestila je zagrebačka policija. U međuvremenu se broj ozlijeđenih popeo na tri. Jedna osoba je teže ozlijđena.

'Jutros, 4. prosinca oko 6.40 sati u Zagrebu, na deponiju Jakuševec došlo je do odrona smeća kojom prilikom su dvije osobe ozlijeđene. Od 7.55 sati zatvorena je Sajmišna cesta od Mičevca do Jakuševca u smjeru zapada. Osigurano mjesto događaja', piše u policijskom priopćenju. Gradonačelnik Tomislav Tomašević stigao je na Jakuševac gdje sa suradnicima obilazi odlagalište.

12:21 Situacija na Jakuševcu je usijana unatoč hladnoći.

12:02 Povjerenik Novog sindikata Čistoće Pavao Barbarić pozvao je u ponedjeljak šefa Čistoće Davora Vića na ostavku nakon novog odrona smeća na Jakuševcu koji se dogodio nešto prije sedam sati, pri čemu su ozlijeđene tri osobe, a jedna teže.

Barbarić je u izjavi novinarima na Jakuševcu rekao da je u drugom odronu smeća na Jakuševcu, koji se dogodio nešto manje od mjesec dana nakon prvog, teže ozlijeđeni radnik ostao bez dijela ruke te je pozvao Vića na ostavku.

“Javno pozivamo Vića na ostavku. U Čistoći sam osam godina i goreg i nesposobnijeg voditelja nismo imali”, rekao je.

11:17 'Ovo je klizište puno veće nego prvo jer je masa izašla s plohe i zaštitnog kanala, probila ogradu i zaustavila se na pristupnoj cesti', rekao je Pavao Barbarić iz Novog sindikata podružnice Čistoća, prenosi Vecernji.hr. Tzv. nožica klizišta probila je ogradu u blizini kompostane pa Barbarić smatra da je razlog klizanja, kao i u prvom slučaju, nepravilno slaganje kontaminiranog biootpada s miješanim komunalnim otpadom.

10:52 Kako neslužbeno doznaju 24sata.hr, odron smeća je zbio se na južnoj strani odlagališta i zatrpao je kamion Čistoće! Nije jasno jesu li ozlijeđeni radnici u tom trenutku bili u kamionu ili kraj njega. Jedan od njih je teško ozlijeđen i ostao je bez ruke. Na operaciji je u KBC-u Zagreb.

10:46 'Pozivamo gradonačelnika Tomaševića da hitno izvijesti javnost o kvaliteti zraka kako bi se ispitala sigurnost boravka na otvorenom. Podsjećamo da se gradonačelnik Tomašević nakon prošlog odrona na odlagalištu prije četiri tjedna u potpunosti oglušio na upute gradske oporbe. Od tada do danas nije proveo ispitivanja kojima bi se utvrdio razlog zbog kojeg se Jakuševačko odlagalište odronilo prvi put ili njihove rezultate skriva od javnosti. Upozoravali smo da bi povećano odlaganje bio i glomaznog otpada moglo ugroziti sabijanje otpadne mase za projektiranu gustoću i čvrstoću. Tomašević je dužan jasno se očitovati po ovom pitanju građanima, ali i svojim zaposlenicima, što izbjegava zbog nespremnosti da preuzme političku odgovornost. Napominjemo da se odron na Jakuševcu nije dogodio od 2002. godine!', kažu u Mostu Zagreb. Tvrde da jakuševečko odlagalište više nije sigurno mjesto za djelatnike i zbog takve neodgovornosti netko mora snositi odgovornost.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

10:30 Na gradonačelnika se obrušio i oporbeni HDZ u Zagrebu. "Odgovorno tvrdimo da je 11. studenog i danas, do odrona došlo isključivo radi odlaganja velike količine razvrstanog biootpada koji tamo nije trebao biti", priopćio je Gradski odbor HDZ-a. Što su sve napisali pročitajte ovdje.

  • +4
Tomašević održao presicu na Jakuševcu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

10:00 Tomašević je izvijestio da su ozlijeđene tri osobe, od kojih jedna teže. 'Kada se utvrdi odgovornost bit će posljedica i sankcija. Ovo se ne smije događati', poručio je gradonačelnik. Odlaganje otpada je trenutno suspendirano i bit će kako kažu nadležne državne institucije.

Njegovu izjavu možete pročitati ovdje.

  • +14
Novi odron brda smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Dnevnik.hr neslužbeno doznaje da jedan od radnika teško ozlijeđen i da je na mjestu nesreće ostao bez ruke. Podsjetimo, prije 20 dana na Jakuševcu se također dogodio odron. Tada se oslobodila i velika količina deponijskih plinova prilikom urušavanja dijela odlagališta. Tada su odgovorni iz Grada Zagreba prozivani da su pokušali zataškati slučaj.

'Čim se odron dogodio nadležne su službe Zagrebačkog Holdinga obavijestile inspektorat. Provjerene su sve moguće mjerne postaje i nikakvih povećanih vrijednosti nije bilo, nije bilo nikakve ugroze za građane i zato nismo odmah obavijestili o događaju', izjavio je tada gradonačelnik Tomislav Tomašević.