SMJENA TURISTA

Opet gužve na cestama, na ulazak u Hrvatsku iz BiH čeka se 3 sata

09.08.2015 u 10:17

Bionic
Reading

Na većini je cesta promet srednje gust, a pojačan je na autocesti A1 između Zagreba i Bosiljeva u oba smjera, na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru zapada, A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja, riječkoj obilaznici, Istarskom ipsilonu, dok se uz povremene zastoje vozi na autocesti A7 Sveti Kuzam-Šmrika u smjeru Krka, na Krčkom mostu, kod tunela Učka s istarske strane i duž Jadranske magistrale (DC8), osobito na dionici Split-Omiš-Makarska te na prilazima Zadru, Šibeniku i Dubrovniku

Zabilježene su kolone:

- na naplati Lučko, na izlazu s autoceste A1 u smjeru Zagreba oko 4 km,
- na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona koja se dijelom proteže i na Istarski ipsilon u smjeru Slovenije je oko 2 km
- kod tunela Učka prema Rijeci oko 500m.

Pojačan je promet vozila i na ulazu na autocestu A1 na naplati Lučko u smjeru Karlovca, no trenutno nema dužih čekanja.

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona danas je od 12 do 23 sata na važnijim državnim cestama u priobalju. Zabrane nema na autocestama ni na državnoj cesti DC1.

Na ulasku u Hrvatsku putnički promet pojačan je na graničnim prijelazima Rupa, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Županja, Ličko Petrovo Selo (izlazak iz BiH oko 3 sata), Zaton Doli, Gornji Brgat (izlazak iz BiH oko 1 sat), Gabela, Kamensko, Aržano (oko 40 min), a na izlasku na graničnim prijelazima Rupa, Kaštel, Plovanija (izlazak iz Slovenije oko 1 sat), Macelj (oko 30 min ulazak u Sloveniju). U oba smjera putnički prijevoz je pojačan na graničnim prijelazima Bajakovo (ulazak u RH oko 1 sat), Metković (izlaz iz BiH oko 3 sata), Klek, Karasovići.

Trajekti i katamarani plove redovito. Povremeno je pojačan priljev vozila u trajektnim pristaništima prema Pagu i Rabu.

BiH: Rekordne gužve na granicama, na ulaz u RH čeka se tri sata

Rekordne gužve zabilježene su u nedjelju na graničnim prijelazima kod Metkovića i Ličkog Petrovog Sela na ulazu u Hrvatsku iz BiH pa se na prijelaz granice čeka čak tri sata, priopćili su iz Auto moto saveza u BiH (AMSBIH) sa sjedištem u Mostaru.

Pojačan je promet prema svim graničnim prijelazima na izlasku iz Bosne i Hercegovine, a najveće su gužve na graničnim prijelazima u mjestima Doljani koji vodi prema Metkoviću i Izačiću koji vodi prema Ličkom Petrovu Selu. Na prijelaz granice čeka se, po navodima iz AMSBiH, tri sata.

Kolone su kilometarske na tim graničnim prijelazima i stvaraju se često budući da su prometnice koje vode prema alternativnim graničnim prijelazima u blizini slabo označene.

Veće gužve u nedjelju su se stvorile i na graničnome prijelazu Gabela Polje kod Metkovića gdje se na prijelaz granice čeka jedan i pol sat, dok je na graničnim prijelazima Kamensko kod Tomislavgrada i Prisika u Bosanskom Grahovu zadržavanje 40 minuta.