demografske mjere

Općina Rugvica od travnja ukida prirez

24.02.2020 u 12:06

Bionic
Reading

Općina Rugvica odlučila je od 1. travnja ukinuti prirez porezu na dohodak koji je do sada iznosio šest posto, odlučilo je tamošnje općinsko vijeće

Ukidanje prireza još je jedna u nizu demografskih mjera kojom se želi mladim obiteljima s djecom i drugim mještanima osigurati što bolju budućnost kako bi ostali živjeti i raditi u Rugvici, izvijestili su iz te općine.

Ranije su povećali izdvajanja za novorođenu djecu, jednokratne potpore za studente, sufinanciranje prijevoza za sve srednjoškolce i studente, besplatne knjige i opreme za osnovnoškolce, sufinanciranje boravka djece u vrtiću, a u Rugvici je pokrenut i projekt izgradnje POS-ovih stanova.

'Jedna smo od vodećih općina u Hrvatskoj po tim mjerama, počevši od mjera za novorođenu djecu. Za svako prvo i drugorođeno dijete poklanjamo jednokratno 3.000 kuna, a za treće i svako slijedeće dijete 5.000 kuna. Uz pravo na tu jednokratnu novčanu pomoć, svim novorođenim blizancima dodjeljuje se 12.000 kuna koje će biti isplaćene u mjesečnim obrocima od 500 kuna tijekom dvije godine. Također, trojkama i četvorkama dodjeljuje se iznos od 24.000 kuna koji se isplaćuje u mjesečnim obrocima od 1.000 kuna kroz dvije godine', istaknuo je načelnik Rugvice Mato Čičak.

Dodao je da će mjerom ukidanja prireza direktno porasti primanja mještana, a time i kvaliteta života stalno rasti.

Za programe javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu te javnih potreba u socijalnoj skrbi što uključuje pomoć obiteljima za svako novorođeno dijete, Općina Rugvica je za 2020. osigurala je više od pet milijuna kuna.