pad broja stanovnika

Grad Vrlika nudi pet demografskih mjera za mlade obitelji

09.01.2020 u 11:47

Bionic
Reading

Grad Vrlika objavio je program demografskih mjera kojima želi potaknuti mlade obitelji da svoje stambeno pitanje riješe u tom gradu koji se, kao i niz drugih, suočava sa padom broja stanovnika

Vrlika ih je, po popisu iz 2011. imala 2.117, no u godinama koje su dolazile stanje nije bilo bolje. Na to upućuju podaci o znatno manjem broju rođenih u odnosu na broj umrlih, pa je 2006. zabilježeno 54 rođenih na sto umrlih, 2015. samo četvero rođenih, a dvije godine kasnije 25 rođenih na sto umrlih.

Imajuću u vidu te podatke, grad Vrlika, koji je 60-ak kilometara udaljen od Splita, odlučio je poduzeti mjere kako bi zadržao postojeće, ali i privukao nove stanovnike. Nudi ih pet, a namijenjene su mladim obiteljima, onima u kojima je jedan od bračnih ili izvanbračnih partnera mlađi od 40 godina i prvi put postaje vlasnik nekretnine kojom rješava stambeno pitanje.

Pet mjera za vlastiti dom

Vrlika mladim obiteljima nudi darovanje ili prodaju građevinskog zemljišta u svom vlasništvu za izgradnju vlastite kuće, zbrinjavanje putem gradnje POS-ovih stanova, financijsku pomoć pri kupnji građevinskog zemljišta, stana ili kuće na području Vrlike, podmirenje troškova za projektnu dokumentaciju i dobivanje građevinske dozvole te pomoć kod rekonstrukcije obiteljskih kuća ili stanova.

Građevinsko zemljište koje Vrlici daruje država, Grad će mladim obiteljima dati bez naknade, dok će im ostalo zemljište prodati po povlaštenoj cijeni, iznos tržišne cijene umanjit će za polovicu.

Odluči li se mlada obitelj u Vrlici kupiti građevinsko zemljište ili stambeni objekt od fizičke osobe, Grad će joj subvencionirati do polovice kupoprodajne cijene, maksimalno 10.000 kuna za zemljište i do 30 posto, maksimalno 30.000 kuna, za kuću ili stan.

Za izradu projektne dokumentacije kod ovlaštenog arhitekta i troškove ishođenja građevinske dozvole, Grad će podmiriti do 50 posto troškova, maksimalno do 5.000 kuna. Mlada obitelj koja se odluči rekonstruirati ili dograditi kuću ili stan, može računati na potporu Grada u visini četvrtine prihvatljivih troškova, najviše 20.000 kuna.

Navedene mjere za rješavanje stambenog pitanja odobravat će se temeljem javnog poziva koji Grad objavljuje, u pravilu, početkom godine. U programu, koji je objavila na svojim mrežnim stranicama, Vrlika napominje kako se samo njime ne može riješiti loše demografsko stanje, nužno je otvoriti i nova radna mjesta, uložiti u komunalnu infastrukturu i javne sadržaje.