PRAVA SVINJARIJA

Opća tuča vjernika i svećenika zbog pečenja

21.07.2011 u 11:20

Bionic
Reading

Najmanje 40 vjernika i svećenika potuklo se zbog pečene prasetine u Tolisi kod Modriče. Beogradski Blic piše da je, prema policijskom izvještaju i svjedočenju prisutnih mještana, tuča bila masovna, a svećenik iz Porebrica Nikola Lukić (32) iz okršaja je izašao s nekoliko modrica po tijelu i s gipsom na nozi

Svjedoci tvrde da je masovna tuča izbila zbog rasprave je li meso dovoljno pečeno.

Prema pisanju Blica, za punom trpezom u crkvenoj porti u utorak navečer oko 20 sati prvo je izbila svađa, a potom i mlaćenje šakama. Policija je priopćila da je Đ. R. šakom nekoliko puta udario N. L., svećenika iz Porebrica kod Pelagićeva, i da je svećenik prilikom pada u tuči zadobio tjelesne ozljede.

Glasnogovornica CJB Doboj Ljerka Stanimirović dodala je da je ozlijeđenom svećeniku ukazana pomoć u Domu zdravlja Modriča, a da je napadač priveden u policiju i nakon saslušanja pušten.

Kako neslužbeno doznaje Blic, svećenika Nikolu Lazića istukao je mještanin Đoko Ristić (26), koji je na slavlju posvećivanja zvona bio domaćin zadužen za pripremu hrane i pića.

Po drugoj verziji svećenik je dobio batine, a potom se u tuči zateturao, pao na klupu i slomio nogu. Po trećoj, Ristić je pretukao Lukića zato što je mladi svećenik zanovijetao da hrana nije dobra, pa je Ristić, kao domaćin, šakama branio čast svog sela.

'Pop Nikola žalio se da meso nije dobro pečeno, pa je izbila opća svađa. Đoko je ustao od stola i nekoliko puta dobro udario popa Nikolu', ispričao je jedan od prisutnih vjernika novinarima Blica, dodajući da možda 'nije trebalo tući svećenika', ali da narod više ne može trpjeti 'popove i njihove provokacije'.

'Njima nije stalo do naroda, uzimaju pare od sječe šume, voze skupa kola, a onda, kad mi nešto priredimo Bogu u slavu, nalaze mane i provociraju nas', dodao je sugovornik Blica iz Tolise, koji je želio ostati anoniman.