ZMIJE U 'PRIRODOSLOVNOM'

Opasne ljepotice u Zagrebu

24.04.2013 u 17:01

Bionic
Reading

Izložba živih zmija pod nazivom 'Opasna ljepota' predstavila je danas u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu najveće, najotrovnije i najrjeđe zmije na svijetu.

Oko 120 primjeraka iz osamdesetak različitih vrsta otrovnih i neotrovnih zmija, izbor je iz privatne zbirke strastvenog zmijoljupca Aleša Mlinara iz Slovenije, koja je, kako je rečeno, najveća zbirka zmija u Europi.

Izložene su, primjerice, najotrovnija kopnena zmija tajpan, najbrža zmija crna mamba, najteža otrovnica gabonska ljutica i najteža zmija svijeta zelena anakonda. Također, u zbirci koja će biti otvorena do kraja lipnja, nalazi se Russellova ljutica koju prati glas da je zadala najviše smrtnih ugriza, zatim etiopska planinska guja, jedna od najrjeđih zmija na svijetu koja je poznata samo s pet lokacija na Etiopskoj visoravni, te druge.

Domaćini su podsjetili da su zmije jedan od najstarijih i najčešćih simbola u religiji, mitologiji i općenito ljudskoj kulturi, gdje predstavljaju plodnost, besmrtnost, obnavljanje, liječenje, ali i zlo. Izvorna Mlinarova zbirka nalazi se u Tržiču u Sloveniji, obuhvaća oko 250 primjeraka, i smještena je u posebnu građevinu površine 120 četvornih metara.

Za prehranu zmija Mlinar uzgaja farmu štakora, a pored njih nabavlja kokoši i zečeve. Neke zmije se hrane jednom u dva tjedna, poput burmanskog pitona, koji je, prema kazivanju Mojce Muzik, osobe koja se skrbi o životinjama, prije nekoliko dana pojeo četiri kokoši.

U Tržiču nije zabilježen incident da je neka od otrovnica ugrizla nekoga ili pobjegla iz terarija. 'Susjedi su se navikli', dodaje. Sredstva za održavanje zbirke namiču izložbama poput ove u Zagrebu.