DOČEKAN PLJESKOM

Opara preuzeo Split: Pozvao Most i Pametno na suradnju, neće ići na Paradu ponosa

14.06.2017 u 15:07

Bionic
Reading

Novi splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara službeno je preuzeo vlast od Vladine povjerenice Branke Ramljak: njoj je donio cvijeće, u zgradi gradske uprave dočekan je tradicionalnim pljeskom nekoliko stotina zaposlenika, a potom je javno pozvao stranke Most i Pametno da mu pomognu u upravljanju gradom tako što će imenovati svoje stručnjake u komisije za izradu ovogodišnjeg proračuna, za pripremu sanacije odlagališta Karepovac i za hitno uređenje Žnjanskog platoa

'Pozivam čelnike Mosta i Pametnog, ali i sve ostale koji u javnosti i meni osobno su izrazili želju za konstruktivnim dijalogom, za dokidanje klijentelizma, lomljenje kičme korupciji i transparentno vođenje grada, da do idućeg ponedjeljka delegiraju svoje stručnjake koji će pomoći.

Grad je blokiran, turistička sezona je u jeku i bez proračuna ne možemo odgovoriti izazovima poput Ultra festivala, prometnog zagušenja ili činjenice da početkom mjeseca na naplatu dolaze gradske obveznice u iznosu od 30 milijuna kuna. U blokadi je i gradski prijevoznik Promet i prijete nam velike poteškoće u organiziranju prometa, potrebno je opremiti novu školu na Pazdigrau i urediti Žnjan za ovu i, posebno, za iduću sezonu. Sve to treba se naći u ovogodišnjem proračunu', kazao je Krstulović Opara.

'U ovome nema prostora za ideološke i stranačke podjele, a kamoli za politikantstvo, i u takvim postupcima neću sudjelovati', dodao je, više puta naglasivši da zbilja želi provesti program 'Splita za sve' i da to nije floskula. Izbjegao je direktan odgovor na pitanje o mogućoj suradnji sa Željkom Kerumom, kazavši da 'nikoga neće moliti ili pozivati' i da računa na preostalih 34 vijećnika. 'Meni ništa nije teško za dobrobit grada', odgovorio je na pitanje hoće li mu biti teško surađivati s Kerumom.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća održat će se u idućih petnaestak dana.

Krstulović Opara najavio je da će se u idućim danima pozabaviti organizacijom Ultra festivala, budući da još uvijek nije potpisan ugovor o najmu stadiona Poljud. Trudit će se da predstojeći Split Pride prođe u najboljem redu, no on se ondje neće pojaviti. 'Osobno neću u tome sudjelovati, jasno je moje mišljenje koje sam izrazio prije nekoliko godina - podržavam svakoga tko mirno želi izraziti svoje demokratsko mišljenje i gradske službe učinit će sve da manifestacije prođe kako bog zapovijeda. Ali neću u tome sudjelovati', kazao je.

U gradsku upravu namjerava dovesti osam svojih suradnika 'koji će doći i otići s njim'.

Novi gradonačelnik čestitao je Vladinoj povjerenici Branki Ramljak na odlično obavljenom poslu, a ona mu je višekratno poželjela sreću i otkrila da je zbog bezvlašća u prethodnim mjesecima grad u neku ruku profitirao.

'Ostavljamo dovoljno novca, možda bi bilo dobro više puta imati povjerenike jer smo likvidni. Vodili smo računa i o obvezama koje dolaze na naplatu, snalazili smo se u zadanim okvirima, ali s druge strane nismo imali mogućnost raditi ništa mimo planiranog. Proračun je zaista nužan', kazala je Ramljak.