zaraženo meso, bakterije...

Učestalije će se kontrolirati svi koji su varali potrošače, pogledajte tko će se naći pod posebnim povećalom inspektora

28.10.2019 u 07:57

Bionic
Reading

Nakon što je europsko tržište potresao niz skandala s hranom, od zaraženog mesa bolesnih krava iz poljske klaonice mesa do raznih bakterija prisutnih u hrani, Europska komisija odlučila se radikalnije obračunati s prekršiteljima. Kazne će u svim zemljama članicama biti strože, a broj kontrola veći. U Hrvatskoj priprema se Zakon o službenim kontrolama

Bolesne poljske krave posljednja je u nizu afera koja je potresla Europu. Njhovo meso, iako su bile onemoćale i bolesne, ipak je stiglo na tanjure potrošača. Sjećaju se mnogi goveđih lazanja koje su sadržavale i konjsko meso, ili mlijeka u prahu s melaminom. Europa tomu želi stati na kraj, prenosi HRT.

'Sada smo imali situaciju da je kazna relativno mala, a profit jako velik, pa proizvođači nisu bili motivirani paziti kakvu će hranu plasirati na tržište. Sada će se određivati kazne prema razini profita. Dakle itekako će netko zamisliti dva puta hoće li varati potrošače', kaže europarlamentarka Biljana Borzan. Oni koji su varali potrošače, učestalije će se kontrolirati. Osim broja kontrola, povećat će se i ovlasti, a pod povećalom inspektora bit će uvoz iz trećih zemalja.

'Postožena su pravila', kaže eurozastupnik Tomislav Sokol, potrebno je jasno navesti podrijetlo proizvoda, a potrošači koji imaju pritužbe lakše će ostvariti svoja prava pred mjerodavnim tijelima. Tu europsku uredbu sve zemlje članice trebaju unijeti u svoje propise pa tako i Hrvatska.

Priprema se novi Zakon o službenim kontrolama. Visina propisanih kazni još se ne zna. Ide se u smjeru da te kazne, prema riječima pomoćnice ministrice poljoprivrede Tatjane Karačić, budu namanje u visini ekonomske dobiti subjekta koji je činio prijevarne radnje ili da se u sankcije uračuna postotak prihoda subjekta.

Očekuje se da će zakon ući u proceduru do kraja godine, a u 2020. možemo očekivati i njegovu primjenu.