NEPOŽELJNO ZA KUPANJE

Onečišćeno more u Splitu, Kaštelima i Dugom Ratu

30.08.2011 u 17:12

Bionic
Reading

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije obavijestio je javnost o onečišćenju mora za kupanje na lokacijama Dugi Rat - Glavice, Split - Pošk, Kaštel Sućurac - Gojača, Kaštel Gomilica - Kamp i Torac

Onečišćenje mora na navedenim lokacijama utvrđeno je tijekom redovitog uzorkovanja koje je dio Programa praćenja kakvoće mora za kupanje na prostoru Splitsko-dalmatinske županije. Neke lokacije se kontroliraju redovito, a neke na osnovi dojava građana, primjerice Split - Pošk i Dugi Rat - Glavice.

Tako je utvrđeno da su na lokacijama Split - Pošk i Dugi Rat - Glavice u pitanju kratkotrajna onečišćenja koja daljnjim praćenjem nisu ponovo utvrđena. Onečišćenje u Kaštelima još traje i ispitivanja se nastavljaju svakodnevno. Građani su osobito burno reagirali na onečišćenje na plaži Pošk, tik do popularnih Firula i Bačvica na kojima je već godinama kakvoća mora izvrsna.

Na Pošku je očigledno došlo do neodgovornog zagađenja od strane jednog od nekoliko mogućih zagađivača na tom prostoru na koje su upozorili brojni kupači. S obzirom na oprez i budnost građana, takvo nešto se vjerojatno neće ponoviti na toj lokaciji.

Svakodnevnim mjerenjima koja provodi Služba za zdravstvenu ekologiju, Odjel sanitarne mikrobiologije, Odsjek za ispitivanje mora i biologiju okoliša između ostalog se utvrđuje prisutnost bakterija crijevnog enterokoka i echerichije coli.