DIOKSINOM PROTIV POTROŠAČA

Onečišćena svinjetina na njemačkim policama

12.01.2011 u 15:44

Bionic
Reading

Njemačke su vlasti u srijedu priopćile da se svinjetina onečišćena visokootrovnim dioksinom možda našla na policama u trgovinama u Njemačkoj

Njemačka se suočava sa zdravstvenom krizom od 3. siječnja kad je zbog opasnosti od onečišćenosti stočne hrane dioksinom zatvoreno 4700 njemačkih farma.

Vlasti Donje Saske potvrdile su da je jedna farma možda prodala meso od najviše stotinu svinja tovljenih onečišćenom hranom prije nego je zatvorena.

'Meso nije prodavano nakon što je farma zatvorena početkom siječnja, ali ne možemo isključiti mogućnost da je prodavano prije nego je donesena odluka o zatvaranju', rekao je glasnogovornik lokalnih vlasti.

Zamjenik ministra poljoprivrede te pokrajine Friedrich-Otto Ripke rekao je za ARD: 'Prije zatvaranja meso je došlo na tržište, ali ne znamo u kolikoj je mjeri onečišćeno dioksinom.'

'To moramo još istražiti kako bismo mogli točno utvrditi postoje li opasnosti za potrošače', dodao je Ripke.

Uzrok onečišćenja dioksinom vjerojatno je gotovo 3000 tona masti iz tvrtke Harles & Jentzsch iz Uetersena, na sjeveru zemlje, koju je u studenome i prosincu kupilo 25 proizvođača stočne hrane u četirima saveznim državama.

Europska komisija potvrdila je prošli tjedan da su jaja s njemačkih farmi koje su upotrebljavale onečišćenu stočnu hranu izvezena u Nizozemsku, a neka su potom prerađena i izvezena u Veliku Britaniju.