MRKONJIĆ NA GROBU

'Omogućite Miloševićima povratak u Srbiju'

11.03.2014 u 15:27

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u utorak da treba riješiti pitanje povratka obitelji nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića u Srbiju

U povodu obljetnice smrti Slobodana Miloševića, koji je prije osam godina umro od infarkta u pritvoru Haaškog tribunala, gdje mu je suđeno za ratne zločine, Dačić je istaknuo da povratak Miloševićeve obitelji u Srbiju nije političko već pravno pitanje.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković napustila je zemlju 23. veljače 2003. godine, a sin Marko je otišao odmah nakon što je Milošević 5. listopada 2000. godine bio prisiljen priznati poraz na izborima za predsjednika SR Jugoslavije. Oboje su dobili ruski azil i žive u Moskvi, a kćer Marija je u Crnoj Gori i nitko od njih nije bio na sprovodu suprugu i ocu, objašnjavajući da nisu dobili dovoljno uvjerljiva jamstva za osobnu sigurnost. Nakon što državne i gradske vlasti nisu dopustile da se Miloševića pokopa u Beogradu uz državne počasti, sprovod je organiziran u Požarevcu, a Milošević je pokopan u dvorištu obiteljske kuće njegove supruge Mire.

Dužnosnik Socijalističke partije Srbije i nekadašnji ministar Milutin Mrkonjić jutros je polažući cvijeće na Miloševićev grob u Požarevcu zatražio od državnog vrha da omogući povratak Miloševićima u zemlju.

'Pitanje je smije li se netko vratiti ili ne smije, odnosno vodi li se proces ili se ne vodi. Netko bi trebalo javno priopćiti je li ta obitelj na listi onih koji se gone. To su pravna pitanja koja treba razmotriti, nisu političkog karaktera, jer ova vlast ne progoni obitelj Milošević u tom (političkom) smislu', rekao je Dačić, koji obavlja i dužnost ministra unutarnjih poslova. Dodao je kako 's pravnog aspekta treba riješiti pitanje Miloševićeve obitelji' što podrazumijeva da treba razjasniti hoće li biti uhićeni ako se vrate u zemlju, ali i utvrditi žele li se oni uopće vratiti.

Po njegovim riječima, članovi obitelji Milošević razočarani su odnosom Srbije prema Miloševiću te mnogi od njih ne žele doći jer smatraju da se Srbija ponijela nekorektno prema svom bivšem predsjedniku i njegovoj obitelji. Dačić je istaknuo kako on osobno s Miloševićima 'nije u dobrim odnosima' ali da ovdje nije riječ o političkom uvjetu ili zahtjevu već da bi nakon 14 godina trebalo saznati je li tko odgovoran ili nije.

U povodu obljetnice smrti Slobodana Miloševića, cvijeće na njegov grob u Požarevcu položili su dužnosnik SPS-a i donedavni ministar Milutin Mrkonjić i predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, nekadašnji blizak suradnik Mirjane Marković u vrijeme dok je bila na čelu Jugoslavenske ljevice (JUL), danas ministar bez portfelja zadužen za Kosovo.

Zbog zločina tijekom sukoba na Kosovu, Haaški tribunal je protiv Miloševića podigao optužnicu 27. svibnja 1999. godine, zbog zločina u Hrvatskoj 9. listopada 2001. godine, a 23. studenog iste godine i zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u BiH.

Milošević je uhićen 1. travnja 2001. godine zbog zloporabe položaja, nepunih šest mjeseci nakon što je svrgnut s vlasti na izborima u listopadu 2000. godine.

Protiv njegova sina Marka Miloševića vođeno je nekoliko kaznenih postupaka u Srbiji zbog nasilničkog ponašanja, a optužen je i za sudjelovanje u krijumčarenju cigareta, dok se Mirjanu Marković tereti za zloporabe pri dodjeli stanova.

Miloševićeva supruga i sin su, po izjavi nekadašnjeg šefa tajne policije i obiteljskog prijatelja Rade Markovića, otišli legalno iz zemlje, a po neslužbenim podacima, jedan od obiteljskih prijatelja im je redovitom linijom Aeroflota kasnije odnio dva milijuna tadašnjih njemačkih maraka. U međuvremenu su dobili azil u Rusiji i sad žive u Moskvi.