BRIGITTCHEN, HEROINA KOBLENZA

Omiljena prostitutka naših gastarbajtera na jumbo plakatu u Cisti Provo

Bionic
Reading

U Cisti Provo na staroj cesti preko Trilja do Imotskog s jumbo plakata smiješi se vremešna gospođa. Ona je, prema riječima autora plakata dobro poznata starijim gastarbajterima iz tog kraja

Riječ je o Brigitte Karbach, ali svi su je odmila zvali Brigittchen. Rodila se 1941. i radila u Koblenzu cijeli svoj život, do smrti 2008. godine. Bila je prostitutka, ali to vijećnicima Koblenza nije smetalo da je proglase počasnom građankom, piše Slobodna Dalmacija.

Štoviše, da snime film 'Palac za Koblenz', u kojemu je prikazana ravnopravno s drugim uglednicima ovoga grada na Rajni od stotinjak tisuća stanovnika. A ni stari gastarbajteri Imotske krajine nisu imali ništa protiv još jednom vidjeti staru prijateljicu.

Na tom se prostoru, inače, svakog mjeseca predstavlja jedan suvremeni hrvatski i svjetski umjetnik, u sklopu projekta 'Kalendar', kojeg treću godinu zaredom organiziraju Udruga KVART i HULU iz Splita.

Jumbo-plakat se nalazi na privatnom posjedu i koristi se isključivo za umjetničke svrhe, s namjerom da stvaralaštvo izvuče iz uobičajenog galerijskog konteksta, po sistemu 'jedan mjesec, jedan umjetnik'. Srpanj je pripao Borisu Šitumu.

Kako zato što Brigittchen iz prve prepoznaju samo stariji muškarci ovoga kraja, tako i stoga što je, objašnjava autor, i naš nacionalni odnos prema EU dobrim dijelom takav. 'Njemačka nam je uvijek bila nekakav uzor, a ova stvar s počasnom građankom Brigitte je zanimljiva jer svjedoči o društvu lišenom licemjerja i lažnog morala. Kod nas je situacija malo drugačija, zapravo obrnuta, jer imamo političku i nacionalnu prostituciju, koja se ne libi rasprodaje zemlje, i uzničkog odnosa prema moći i kapitalu, a deklarira rodoljublje i slobodnu volju.' objašnjava u dahu Boris ono što mu se čini očitim.

O tome kako je on uopće doznao za cijelu priču, Boris kaže kako je u studentskim danima, prilikom posjeta ocu, i sam imao ‘inicijaciju’ kod Brigitte. ‘Bio je to više kulturološki nego seksualni čin, sve u svemu, kaže Šitum.