rizična zemlja

Omikron potvrđen i u Srbiji; četveročlana obitelj stigla iz Bocvane, u izolaciji su

23.12.2021 u 19:11

Bionic
Reading

Institut za mikrobiologiju i imunologiju u Beogradu potvrdio je u četvrtak prisustvo omikron varijante koronavirusa u Srbiji, a utvrđen je kod četveročlane obitelji koja je u izolaciji od ulaska u zemlju, objavili su beogradski mediji

Omikron je do sada potvrđen u više od 100 zemalja svijeta, a danas ga je prijavila i Albanija.

Profesorica dr. Aleksandra Knežević iz beogrdskog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju rekla je za RTS da su analize rezultata uzoraka od prošlog tjedna potvrdile omikron inačicu korone, a riječ je o pacijentima koji su došli iz Bocvane i na ulazu Srbiju bili su negativni, ali su odmah stavljeni pod nadzor i u izolaciju jer su doputovali iz rizične zemlje.

Kod njih su se nakon nekoliko dana pojavili simptomi, a ponovnim testom i dijagnosticirana im infekcija koronavirusom.

Nakon obrade uzoraka, analizirani rezultati potvrdili su omikron varijantu, rekla je za RTS Knežević, naglasivši da će pacijenti i dalje biti u izolaciji i pod nadzorom.

"Na osnovu različitih epidemioloških ili kliničkih karakteristika i posebnim metodama sekvenciranja se utvrđuje o kojoj varijanti se radi", objasnila je Knežević.

Otkrivanje omikrona u Srbiji potvrdila je i virusologinja dr Tanja Jovanović, profesorica Medicinskog fakulteta i članica nacionalnog Kriznog stožera za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Ona je rekla da je prvi slučaj zaraze tim sojem korone potvrđen kod pacijentice koja je doputovala iz Bocvane.

U prethodna 24 sata u Srbiji je od posljedica covida 19 preminulo 30 oboljelih, a testirano je 4291 osoba i registrirano još 1.177 novih slučajeva zaraze, priopćilo je ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom liječenju je 2181 pacijent, od kojih su 104 na respiratorima.

Prema službenim podacima, zaključno sa 23. prosincem, testirana su 7.122.142 uzorka, registrirana 1.287.202 slučaja infekcije, a od posljedica zaraze preminulo je 12.518 oboljelih.