kako preživjeti prosinac

Oman: Životinje su osjetljive na sluh i u stalnom strahu od pirotehničkih sredstava, često im otkaže srce

24.12.2021 u 16:56

Bionic
Reading

Luka Oman, predsjednik Udruge 'Prijatelji životinja', u emisiji Studio 4 rekao je kako se brzo zaboravljaju statistike glede ozljeda djece pirotehnikom, ali kako kaže, uopće se ne vode statistike ozljeda i stradavanja životinja u periodu blagdana oko Božića i Nove godine

'Životinje su osjetljive na sluh i one su u stalnom strahu od pirotehničkih sredstava, te im često otkaže srce od istih', rekao je Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja gostujući u Studiju 4 HRT-a.

Oman ističe kako je nedopustivo da vlasnici u ovo vrijeme svoje pse ne mogu prošetati. Čak im daju i sredstva za smirenje kako bi preživjeli prosinac.

'Životinje se tresu od straha i svaki skrbnik zna prepoznati stanje kojeg se boji da mu životinja ne doživi problem sa srcem i tragično ne završi', govori Oman.

Osim ozljeda životinja i djece, tu je i veliki ekološki problem. Oman smatra da bi ova atmosfera ratnog stanja trebala prestati.

'Zakonske zabrane mogu u tome mnogo više pomoći nego sva apeliranja', naglašava i dodaje kako smatra da će pomoći zabrana petarda i redenika u bilo koje doba godine pomoći apelima Udruge 'Prijatelji životinja'.

Govori kako je krajnji cilj zakon onakav kakav je bio, a to je potpuna zabrana pirotehnike bilo koje vrste.

Kako kaže, čitav svijet ide u tom smjeru. Oman apelira na sve da budu humani prema ljudima i životinjama i da postoje drugi načini slavlja osim upotrebe petardi.

'Čuvajte životinje jer one imaju pravo preživjeti prosinac', naglasio je.