PROSLAVA U KNINU

'Oluju ne smijemo dovesti u pitanje zbog nečasnih radnji'

05.08.2011 u 12:46

Bionic
Reading

Podizanjem državnog stijega na kninskoj tvrđavi danas u prijepodnevnim satima, u nazočnosti najviših državnih i vojnih dužnosnika, predstavnika stranačkog i javnog života, počela je središnja svečanost obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja

Postroj EU borbenih skupina

Na stadionu u šesnaest postroja okupilo se više od 1200 pripadnika OSRH,udruga branitelja i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova. Prviputa, u sklopu postroja, javnosti je predstavljen i postroj EU borbenihskupina u kojima RH sudjeluje kroz ostvarivanje zadaća i misijaZajedničke sigurnosne i obrambene politike EU.

U vrijeme podizanja državnog stijega kninsku tvrđavu su u brišućem letu nadletjela dva zrakoplova hrvatskih Oružanih snaga.

U 9 sati i 43 minute oglasila su se kninska crkvena zvona, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 16 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojno-redarstvena akcija 'Oluja'.

U svom govoru predsjednik Josipović naglasio je da 'Oluju ne slavimo da bi proslavili rat već mir koji je pobjeda donijela'.

'Blistava hrvatska vojna akcija ne smije biti dovedena u pitanje zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv naših sugrađana srpske nacionalnosti', poručio je predsjednik.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsjetio je na ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i dodao kako trebamo biti ponosni i da nam ovaj dan treba biti vječna svjetlost.

'Naši tajni neprijatelji misle da ćemo se postidjeti naših pobjeda, no naši generali su bili časni ljudi. Budimo ponosni i neka ovaj dan bude vječna svjetlost ', kazao je Bebić.

Premijerka Jadranka Kosor s govornice na kninskom stadionu NK 'Dinare' posebno je pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača za što je zaradila gromoglasan pljesak.