DOKLE OVAKO

Oluja Ciaran još nije ni prošla, a prema Europi već grabi Domingos

03.11.2023 u 15:58

Bionic
Reading

Snažna oluja Ciarán, koja je usmrtila najmanje sedam osoba u Europi, počela se ubrzano 'gasiti', a već je na vidiku nova po imenu Domingos, javlja slovenski portal Neurje.si. Domingos se razvio tik ispod Grenlanda i brzo putuje prema Britanskom otočju

Nova oluja s vjetrovima do 150 km/h i visokim valovima stići će sutra poslijepodne do obala Španjolske i Francuske. Slična priča kao jučer ili danas, najavljuje Neurje.si.

Podsjetimo, Ciaran je prvo poharao sjeverozapad Francuske i jugozapad Engleske prije nego što se proširio na Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Francusku i Italiju. Ta oluja posijala je smrt i materijalnu štetu; oko 1,2 milijuna kućanstava ostalo je bez struje, a stotine tisuća isključeno je iz mreže mobilne telefonije.

  • +18
Oluja Ciaran udarila u Europu Izvor: EPA / Autor: VINCENT FEURAY

Vjetar je u nekim regijama dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat. Srušena stabla blokirala su ceste i željezničke pruge. Zbog oluje su otkazane stotine letova i morskih linija.

Slovenski portal piše da se u noći na nedjelju može očekivati ​​prolazak nove fronte povezane s novoformiranom burom.

  • +5
Oluja Ciarán Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

'Naše će krajeve pogoditi i jak visinski vjetar s udarima u nižim slojevima atmosfere. Količina oborina bit će manja nego uz današnje pogoršanje, no zbog trenutne hidrološke situacije i problema s klizištima mogu se pojaviti brojni problemi', navodi Neurje.si.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'