ODGOĐENI SASTANCI

Olliju Rehnu pozlilo u Sarajevu

24.07.2009 u 10:38

Bionic
Reading

Službeni susreti europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna s dužnosnicima Bosne i Hercegovine koji su trebali biti održani u petak otkazani su zbog Rehnovih zdravstvenih poteškoća, objavilo je prijepodne izaslanstvo Europske komisije u Sarajevu.

Olli Rehn u Sarajevo je doputovao u četvrtak navečer, a službeni dio boravka u glavnom gradu BiH trebao je početi u jutarnjim satima susretom s članovima Predsjedništva BiH te Vijeća ministara. Nakon toga Rehn se posebnim govorom trebao obratiti i zastupnicima u Parlamentu BiH.

Izaslanstvo Europske komisije priopćilo je da su svi susreti otkazani zbog Rehnova zdravstvenog stanja. Nisu navedene pojedinosti, niti hoće li Rehn ostati u Sarajevu ili se vraća u Bruxelles.

Olli Rehn je prije dolaska u Sarajevo boravio u Skoplju, Podgorici i Beogradu.

Njegov posjet regiji uslijedio je nakon preporuke Europske komisije da zemlje članice Europske unije od 1. siječnja sljedeće godine ukinu vizni režim za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, ali da ga zadrže za bosansko-hercegovačke državljane. Odluka je naišla na ogorčene reakcije u BiH, a pretpostavljalo se da Rehn dolazi u Sarajevo kako bi ohrabrio vlasti BiH da nastave ispunjavati tehničke kriterije za ukidanje viznog režima i tako stvore pretpostavke koje bi do kraja 2010. i osobama s putovnicama BiH omogućile da u zemlje članice EU putuju bez viza.