SKANDAL NA BBC-U

Oko 300 žrtava seksualnog predatora Jimmy Savilea

26.10.2012 u 09:13

Bionic
Reading

Polilcija koja istražuje slučajeve seksualnog zlostavljanja u čijem je središtu prošle godine preminuli spiker BBC-ja Jimmy Savile, u četvrtak je izvijestila kako je riječ o približno 300 žrtava.

Policijski načelnik Peter Spindler na konferenciji za novinare je potvrdio kako policija slijedi oko 400 linija istrage povezanih sa žrtvama. Zasad nitko nije priveden niti uhićen te nema dokaza o organiziranom pedofilskom krugu.

Naime, laburistički zastupnik Tom Watson u srijedu je rekao kako je predofilska mreža kojoj je pripadao i Savile bila povezana i s bivšim vladinim dužnosnicima, a istražitelji koji rade na slučaju Savile provjeravaju tvrdnje prema kojima je postojala pedofilska mreža usred britanske vlade.

BBC, televizija koju financira država, morat će odgovoriti na konkretna pitanja u pogledu skandala sa seksualnim zlostavljanje, a sve većem pritisku izložen je i njezin novi šef George Entwistle. Od njega se traži da objasni zašto je jedna renomirana medijska organizacija odustala od priče o navodnom zlostavljanju maloljetnica i njihovu zlostavljaču Savileu, koji je na vrhuncu slave bio sedamdesetih i osamdesetih godina, a umro je prošle godine u 84. godini.

Neke žene izjavile su kako ih je Savile zlostavljao kad su imale 12 godina, a neke su napadnute u prostorijama BBC-ja. Policija je dosad razgovarala sa 130 žrtava zlostavljanja i posjeduje 114 izvješća o seksualnom zlostavljanju, uglavnom protiv Savilea.