MALTRETIRANJE NA POSLU

Oko 23 posto žena spolno je uznemiravano

05.03.2009 u 16:13

Bionic
Reading

Gotovo 40 posto žena smatra da je u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce, pokazalo je istraživanje Odbora žena 'Žene i ravnopravnost spolova u javnoj upravi' Sindnikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta, koje je predstavljeno danas u povodu Međunarodnog dana žena

U istraživanju je sudjelovalo 1945 žena, a zanimljivo je da se svega 16 posto žena izjasnilo da se subjektivno osjeća ravnopravno muškarcima.

Jedna od autorica istraživanja, Marina Ajduković, posebno zanimljivim drži podatak prema kojem se žene osjećaju bolje ako im je nadređena žena.

Ispitivanje o prisutnosti spolnog uznemiravanja pokazalo je da je gotovo 23 posto žena povremeno ili trenutno izloženo različitim oblicima spolnog uznemiravanja, koji mogu biti verbalni, ali i u obliku neprimjerenog dodirivanja, no najveći dio njih to nastoji tolerirati ili se povući.

Mi nemamo mehanizme kroz koje žene mogu realizirati neka svoja prava, ustvrdila je Ajduković.

Dodala je da je Hrvatska donijela niz dokumenata vezanih uz promicanje ravnopravnosti spolova, ali je važno da se ti mehanizmi negdje razrade.

Najveći broj sudionica (65 posto) smatra da uvjeti napredovanja za muškarce i žene nisu jednaki i da se na tome još treba poraditi. Zanimljivo je i da gotovo 42 posto žena smatra da i muškarci i žene trebaju učiti o ravnopravnosti spolova.

Jedan od autora istraživanja, Siniša Kuhar, ustvrdio je da se istraživanje radilo u situaciji u kojoj se ne zna ne samo broj žena u državnoj upravi, već ni koliko ima državnih službenika i namještenika.

Kada je riječ o plaćama žena i muškaraca u državnoj upravi, tu nema neravnopravnosti, rekao je Kuhar, dodajući međutim da je diskutabilno mogu li žene dosegnuti najviša rukovodeća mjesta.

Zanimljiva je situacija da su u nekim državnim tijelima, koja su pretežno 'feminizirana', na čelu muške osobe, pa su tako muškarci, primjerice, u Središnjem državnom uredu za upravu i državni tajnik i njegov zamjenik za lokalnu samoupravu, a slično je i u drugim ministarstvima, ističe Kuhar.