KĆER BIVŠE PREMIJERKE PORUČUJE

Ohrabrena Timošenko nastavlja štrajk glađu

06.05.2012 u 20:16

Bionic
Reading

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko ohrabrena je međunarodnom podrškom za svoju borbu i nastavit će štrajk glađu u znak prosvjeda protiv tretmana koji ima u zatvoru u Harkivu, izjavila je njezina kći u nedjelju u austrijskom listu Oesterreich

Timošenko (51) dobila je golem psihološki poticaj međunarodnom osudom odnosa koje ukrajinske vlasti imaju prema njoj i pozivima da se zbog toga bojkotira Europsko nogometno prvenstvo u Ukrajini, rekla je Jevgenija Timošenko.

Odgovarajući na upit hoće li njezina majka nastaviti sa štrajkom glađu koji je počela 20. travnja, njezina je kći odgovorila: 'Da, ona to planira. Nastavit će svoj prosvjed, bez obzira na posljedice, sve dok se ne donesu odgovarajuće odluke. To joj je namjera i zato se bojim. Stvarno se bojim za njezin život.'

Slučaj Julije Timošenko jako je zategao odnose Zapada i Ukrajine. Šefovi država Hrvatske, Njemačke, Češke, Slovačke, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Italije i Estonije objavili su da neće sudjelovati na sastanku predsjednika srednje i istočne Europe sredinom svibnja na Jalti zbog postupaka prema zatočenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko. I predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je da neće posjetiti Ukrajinu nakon izvješća o zlostavljanju bivše premijerke Julije Timošenko u zatvoru, u kojem služi kaznu od sedam godina zbog zloupotrebe dužnosti. Ona štrajka glađu od 20. travnja zbog napada jednog od čuvara na nju.

Taj bojkot mogao bi biti preteča još bolnijeg bojkota koji bi mogao slijediti tijekom održavanja ukrajinskog dijela Europskoga nogometnog prvenstva u lipnju, koji je najavilo nekoliko europskih dužnosnika.

'Moja majka nije očekivala tako golemu međunarodnu reakciju. To joj daje snagu, iako ne izgleda dobro, blijeda je i slaba', rekla je Jevgenija Timošenko nakon što njezina majka dva tjedna odbija hranu. 'Naravno, ona ne želi da se njezina zemlja bojkotira. S druge strane, neki uvjeti u Ukrajini moraju se popraviti', kazala je u razgovoru za austrijski list.