NENAD STAZIĆ:

'Ograničenje od 500 metara je zbog torbara iz Carine'

14.04.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Saborski su zastupnici danas raspravljali o zakonu koji je posljednjih tjedana izazvao mnogo podsmjeha u javnosti, a prema kojem bi se, kako se to navodilo u medijima, zabranilo pomaganje u, primjerice, branju grožđa susjedima koji žive na razdaljini većoj od 500 metara. Dok vladajući tvrde da će se time suzbiti siva ekonomija, oporba tvrdi da će se suzbiti dobrosusjedski odnosi

Cilj je novog zakona, pojasnila je državna tajnica Tihana Kraljić, da se poduzetnike koji posluju legalno i imaju prijavljeni obrt oslobodi od nelegalne konkurencije, ali i  da se stane na kraj onima koji svoju djelatnost obavljaju u fušu, odnosno nisu se registrirali i ne plaćaju poreze. Iznimke su obiteljska i susjedska pomoć, ali isključivo u krugu do 500 metara.

Zašto su se vladajući odlučili baš na 500 metara pokušao je objasniti SDP-ov Nenad Stazić, kojemu je objašnjenje sinulo nakon što je pogledao kartu Zagreba.

'To je udaljenost od Humboldtove to Trga žrtava fašizma, dakle od sjedišta Carinske uprave do sjedišta HDZ-a. A za sve su krivi oni nosači na kolodvorima, zanimanje koje izumire - zovu se nosači kofera. Znači ne bi pao pod udar zakona onaj koji nosi kofer od središta Carinske uprave do središta HDZ-a, jer je udaljenost zračne linije manja od 500 metara pa se to može smatrati prijateljskom pomoći', rekao je Stazić

Na bizarnosti odredbe o susjedskoj pomoći unutar 500 metara ukazao je i HNS-ov Zlatko Koračević. 'Do detalja se definira srodnički odnos, ali koji se bazira samo na krvnom srodstvu i obavljanje poslova po toj osnovi se ne smatra obavljanjem neregistrirane djelatnosti. No isključena je tazbina. Ja svom tastu ne smijem farbati ograde, svojoj punici ne smijem popraviti nešto. Vama je to smiješno, ali to tu piše', kazao je Koračević upitavši hoće li inspektori tih 500 metara utvrđivati topografskim kartama ili šestarom?

Odgovorio mu je HDZ-ovac Boris Kunst. 'Netočno je da kolega Koračević ne smije ništa raditi kod punice, jedino ako mu ovaj zakon služi za izgovor', rekao je Kunst.

Primjedbi je imao i HDSSB-ov Dinko Burić, poručivši vladajućima da se ni Franjo Tahi ovako nije ponašao prema svojim kmetovima. Naime, osvrnuo se na dio građana koji da bi preživjeli mole milostinju na ulicama, kopaju po kontejnerima ili zarađuju kao ulični svirači.

'Dakle, ideš u nadnicu, skupljaš milostinju ili kopaš po kontejnerima da bi preživio zaradivši 100 do 150 kuna na dan, a onda ti na kraju dana dođe inspektor i odere ti kaznu od 10 do 30 tisuća kuna jer obavljaš djelatnost koju kao fizička osoba nisi registrirao kod nadležnog tijela niti prijavio poreznim tijelima. Znači, sada ići u nadnicu, prositi ili skupljati po kontejnerima, predlagatelj uvodi kao novu djelatnost koju moraš registrirati u trgovačkom sudu ili prijaviti poreznoj upravi. Hoćemo li kao idući korak dobiti na saborske klupe prijedlog Vlade da se uvodi u obrazovni sustav zanimanje prosjak, ulični svirač ili skupljač po kontejnerima', zapitao se Burić