U ZAGREBU PROSVJED GLAĐU

Ogorčeni Markići na otvorenje Dakovačkih vezova vode 140 krava

03.07.2015 u 11:43

Bionic
Reading

Nakon što su prosvjedno 'smjestili' pet bikova na zelenu površinu kod Ministarstva poljoprivrede, peteročlana obitelj Markić iz Đurđanaca, nezadovoljna javnim natječajem grada Đakova za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, potjerala je stotinjak grla pješke do Đakova. U Zagrebu, u koji stižu još dva kamiona stoke, obitelj kani i prosvjedno gladovati

Zbog zemlje je obitelj Markić na sličan način prosvjedovala i prije nekoliko godina u Semeljcima, a ovoga puta u centar Đakova, pred gradsku upravu, na korzo, i to na dan otvorenja Vezova stiže 'delegacija' od 600 krava.

'Čim dotjeramo krave u Đakovo, krećemo za Zagreb gdje ćemo pred Ministarstvom poljoprivrede štrajkati glađu!', najavio je Saša Markić, piše Glas Slavonije

Obitelj prosvjeduje zbog zemljišne politike kojom im je, kako tvrde, oduzeto poljoprivredno zemljište koje su obrađivali 20 godina. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jučer je pak ustvrdio da su Markići zaboravili reći da su na istom natječaju dobili 271 hektar poljoprivrednih površina te da je sporno 37 hektara za koji su oni smatrali da trebaju dobiti.

'Što se tiče prosvjeda, cirkusa koji se radi, to kod mene neće proći. To nisu jedini slučajevi na području Đakovštine kojima je potrebna zemlja', poručio je Jakovina, a još se čeka što će reći Agencija za poljoprivredno zemljište.