BOŽIĆNI POKLON

Lauc se povlači iz javnog života, ali za kraj ima dobru vijest: Pandemija je u Hrvatskoj kolabirala!

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 24.12.2020 11:41
  • Objavljeno 24.12.2020 u 11:30
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Znanstvenik Gordan Lauc više se neće toliko pojavljivati u javnosti, najavio je na svom Facebook profilu

'Ovih dana smo svi mi u Hrvatskoj dobili jedan od najljepših božičnih poklona koji smo mogli zamisliti. Pandemija SARS-CoV-2 u Hrvatskoj je doslovno kolabirala u svega dva tjedna. U četvrtak prije dva tjedna imali smo više od 4600 potvrđenih zaraženih, dok je danas zaraza potvrđena kod manje od polovine toga broja. Prije dva tjedna plašili su nas da će biti i još puno gore, da se epidemije širi bez kontrole i da nas čeka jako crni scenarij. Za nas malobrojne koji smo pokušavali biti glas razuma u sve luđem svijetu pisali su da smo lažljivci, šarlatani, neznanstvenici, plaćenici i ne znam što sve ne. Srećom razvoj situacije je vrlo jasno pokazao da nije tako, pa je sada za plašenje ostao samo novi „strašni“ soj od prije nekoliko dana, a čitam danas da se pojavio i „još noviji“ soj koji je možda još opasniji. Za tu priču o novim opasnim sojevima nema nikakvih znanstvenih dokaza i ona će se rasplinuti sama od sebe vrlo brzo, pa na nju neću gubiti vrijeme', napisao je Lauc na svom Facebooku.

Kao dobre vijesti izdvojio je da broj novozaraženih na sjeverozapadu Hrvatske i dalje nastavlja padati. 'U cijeloj Hrvatskoj tjedni prosjek je s današnjim danom pao za 33,2%, što nagovještava da ćemo i dalje padati i da se nećemo zaustaviti na visokom platou kao što se to dogodilo Sloveniji. Ako i bude nekog manjeg rasta nakon ovog velikog pada, on neće biti velik', napisao je.

Dobro je, dodao je i što se broj hospitaliziranih smanjuje te što nije došlo do pucanja zdravstvenog sustava.

'Hrvatska je epidemiju suzbila na način da je postupno pooštravala mjere kako bi broj slučajeva održavala na razini koja neće rezultirati kolapsom zdravstvenog sustava i koje su stalno bile među najblažima u Europi. Čak i danas kada imamo i set potpuno nepotrebnih mjera one su i dalje bitno blaže no u brojnim drugim zemljama u kojima se stanje bitno pogoršava, dok se kod nas smiruje. Nažalost preminulo je preko 3,300 ljudi. To je jako puno, no bilo tko tko misli da smo taj broj mogli smanjiti strožim mjerama se grdno vara. To smo naučili na primjeru Južne Amerike, a zemlje koje su na Južnu Ameriku gledale s podcjenjivanjem sada tu školu prolaze na vrlo „skup“ način. Te zemlje će zimu nažalost provesti praktično u zatvoru sa strašnim posljedicama na psihičko i fizičko zdravlje ljudi, a broj oboljelih od COVID-19 neće bitno smanjiti. Kod njih će broj preminulih možda čak biti i veći (primjerice u Sloveniji je do sada 60% više preminulih no kod nas), jer kada ljude na 24 sata zatvorite u male stanove, jedna zaražena osoba prenese puno više virusa na druge članove kućanstva, no kada ih niste natjerali da budu non-stop zajedno', piše.

Osvrnuo se i na važnost cijepljenja. 'Svi i dalje moramo biti maksimalno ozbiljni i odgovorni u suzbijanju širenja virusa. No Hrvatska je dokazala da je to moguće napraviti uz blage restriktivne mjere i da razni oblici zabrana poslovanja nisu opravdani. Cijepljenja počinju u nedjelju i kada zaštitimo one najugroženije bit će već puno lakše. S dolaskom proljeća COVID-19 će se opet povući, a do sljedeće jeseni imat ćemo dovoljno cjepiva da SARS-CoV-2 stavimo na njegovo pravi mjesto, tj. da je on samo jedan od tisuća i tisuća virusa koji nas napadaju milijunima godina', napisao je.

Najavio je da će ga biti sve manje u medijima. 'U posljednjih devet mjeseci uložio sam jako puno vremena u analize pandemije COVID-19 i nadam se da sam uspješno pridonio tome da nismo završili u zatvoru kao velik dio Europe. U velikoj mjeri sam išao protiv znanstvene struje koja je bila dominantna u svijetu, što nije bilo lagano. Uvrede, prijetnje, pokušaji diskreditacije i sramoćenja bili su nebrojeni, no znao sam da sam u pravu i nisam se dao pokolebati. Srećom moj znanstveni autoritet je neosporan, a nemam „putra na glavi“, „prstiju u pekmezu“, ili „kostura u ormaru“ s kojima su me mogli zaustaviti. Umjesto o pandemiji, u sljedećem periodu puno ću više pisati o glikanima.  U glikanima je tajna zašto sam razmišljao drugačije od većine velikih znanstvenih autoriteta i zašto sam molekularne procese koji su temelj COVID-19 razumio bolje od njih', napisao je Lauc.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!