VLADA UVJERAVA

Odzvonilo je politici u policiji

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 10.02.2011 19:55
  • Objavljeno 10.02.2011 u 15:17
Jadranka Kosor i Tomislav Karamarko

Jadranka Kosor i Tomislav Karamarko

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Odzvonilo je politici u policiji, trse se uvjeriti javnost vladajući, a škveranima su s današnje sjednice u Banskim dvorima poručili da čine sve kako bi konačno rješenje bilo na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana

Radi profesionalizacije i daljnje depolitizacije policije, uvodi se zabrana članstva u političkim strankama, političkog djelovanja u Ministarstvu te kandidiranja na državnim i lokalnim izborima za policijske službenike, stoji u novom Zakonu o policiji koji je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru.

'Glavni ravnatelj policije ubuduće će biti biran javnim natječajem, a njegovi zamjenici i pomoćnici te načelnici policijskih uprava i postaja internim oglasom', objasnio je resorni ministar Tomislav Karamarko. Zakonom se predviđa da se policajce za koje se utvrdi da su članovi stranke, premjesti na druge poslove unutar MUP-a za koje ispunjavaju uvjete. Također, policajcima se zabranjuje da u službenoj odori budu na političkim skupovima, osim ako tamo nisu radi policijskog posla, a izvan radnog vremena i po prethodno pribavljenom pisanom odobrenju glavnog ravnatelja ili osobe koju on za to ovlasti, smiju obavljati poslove ili pružati usluge pravnim osobama kojima je osnivač sindikat koji djeluje u Ministarstvu, koje su osnovane u cilju poboljšanja socijalnog položaja članova ili jačanja institucija sindikata.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac primijetio je i da bi bilo dobro da policijski dužnosnici svoja osobna uvjerenja, ljubavi i idole mogu držati na stolu u policijskim prostorijama, ali ne i na zidu koji bi trebala krasiti samo minimalna državna obilježja. Stoga je predložio da se to regulira zakonom ili podzakonskim aktom. 'Treba ograničiti mogućnost unošenja nepoželjne politizacije na mala vrata u policijske prostorije. Konkretno, treba dopustiti čovjeku da svoje osobne ljubavi, afinitete, ideale i idole ima na svom radnom stolu, ali ne i na zidu službene prostorije, a kad mu prestane mandat da to pokupi i ponese sa sobom na novu dužnost', rekao je Uzelac.

Premijerka Jadranka Kosor, međutim, bila je posvećena razmjeni hvalospjeva sa šeficom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgicom Spevec te je poručila da 'kad su brodogradilišta u pitanju, rade danonoćno u dogovoru s EK kako bi taj posao završio na zadovoljstvo sviju, a u cilju završetka pregovora s EU'. Kazala je, premda ne točno kad, ali da očekuju odgovor Europske komisije o Brodosplitu i naglasila da 'iako svaki dan ima svakakvih glasina, ako nekome nije svejedno, onda to nije Vladi RH'.

PRIVATIZACIJA BRODOGRADILIŠTA VLADU ZAOKUPLJA DAN I NOĆ

Obodren time, uključio se i ministar mora Božidar Kalmeta te kazao da je 'u cilju izvlačenja hrvatskih brodogradilišta iz teškoća, a i kao preduvjet za zeleno svjetlo iz EU izmijenila i dopunila odluke o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja' luka posebne namjene Kraljevica, 3. maj, Brodosplit i BSO Split te luke nautičkog turizma Brodotrogir. Tim se izmjenama mijenja iznos koncesijskih naknada za pomorsko dobro i brodogradilišta će ubuduće plaćati stalni dio u iznosu od tri kune po četvornom metru zauzete površine te promjenjivi dio naknade u iznosu od jedan posto od godišnjeg prihoda. Dosadašnji su iznosi koncesijskih naknada za brodogradilišta uređeni uredbama još prije desetak godina i prema njima su brodogradilišta za koncesiju pomorskog dobra plaćali naknadu od 0,50 kuna po kvadratu zauzete površine i promjenjivi dio od jedan posto godišnje dobiti.

Što se tiče tijeka privatizacijskog procesa 3. Maja, Vlada je očekivano prihvatila njegov nastavak s Jadranskim ulaganjima d.o.o., čekajući europski blagoslov. Ta tvrtka iza koje stoji poduzetnik Danko Končar, jedina je predala ponudu u trećem krugu privatizacije 3. maja i za objedinjeni državni portfelj od 83,32 posto dionica riječkog brodogradilišta ponudila jednu kunu te se obvezala ispuniti obvezne uvjete iz natječaja. 'Vjerujem da ovom, zajedno s još nekim odlukama koje je Vlada donijela ovih dana i koje će donijeti danas, zaokružujemo čitav proces i ispunjavamo sve preduvjete za njegov kvalitetan završetak', kazao je Popijač.

Na Vladi je predstavljena i Strategija upravljanja javnim dugom, čiji je cilj stabiliziranje udjela javnog duga u bruto domaćem proizvodu tako da se Hrvatska i dalje zadrži u skupini niže zaduženih europskih zemalja, a usvojen je i akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede do 2016. godine, a željeni je cilj da ekološka poljoprivreda do 2016. bude zastupljena na oko osam posto ukupno obradivih površina. 'Akcijski plan predviđa i značajne poticajne mjere, ove godine oko 70, iduće oko 85 milijuna kuna, a 2013. godine gotovo 100 milijuna kuna namijenjenih upravo poticanju agro-okolišnih mjera u što spada i ekološka proizvodnja', kazao je resorni ministar Petar Čobanković

Na današnjem zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je izmijenila i dopunila Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija, pri čemu nije promijenjen ukupan broj službenika i namještenika toga ministarstva. Kako je priopćio Vladin Ured za odnose s javnošću, Uredbom se mijenja raspored okvirnog broja državnih službenika i namještenika potrebnih za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva financija, Carinske uprave, Središnjeg ureda. Izmjenama i dopunama Uredbe dodano je radno mjesto zamjenika ravnatelja i radno mjesto višeg stručnog referenta-ovlašteni carinski službenik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!