BANDIĆ UVODI NAPLATU

Odzvonilo besplatnom parkiranju kod Paromlina

12.09.2013 u 08:56

Bionic
Reading

Pitanje je dana kada će se sadašnje besplatno parkiralište pored Paromlina ponovno početi naplaćivati. Umjesto besplatnog parkiranja, gradonačelnik Milan Bandić najavio je uvođenje dnevnih karata po, kako je rekao, simboličnoj cijeni od 10 kuna za cijeli dan.

Budući da mu je Gradska skupština prije dva tjedna prepustila u nadležnost sve odluke o parkiranju, upravo će naplata parkirališta uz Paromlin biti prva Bandićeva odluka bez potvrde gradskih zastupnika. 'To činimo prije svega da se riješimo onih koji zloupotrebljavaju besplatno parkiranje pa ondje znaju ostaviti vozilo i po mjesec dana dok su na putovanju', kazao je Bandić.

Sličan prijedlog o uvođenju dnevne karte po cijeni od 10 kuna Bandić je već pokušao provesti u rujnu prošle godine, no tada ga je odbila bivša Gradska skupština u kojoj je većinu imao SDP. Budući da je tada parkiralište sa 500 mjesta bilo pretežno namijenjeno za 'park & ride' korisnike kojih je bilo svega 50-ak, a moglo se parkirati i po cijeni od pet kuna po satu, gradonačelnik je predložio da se dopusti cjelodnevno parkiranje za deset kuna. Skupština mu je tada prijedlog odbila, no budući da 'park & ride' sustav nije ozbiljnije zaživio, Bandić je potom, u listopadu 2012. ukinuo naplatu i omogućio besplatno parkiranje, piše Večernji list


Koliko je odluka bila popularna, dovoljno govori podatak da je u roku nekoliko sati parkiralište bilo prepuno vozila, a tako je sve do danas. Uređenje samog parkirališta Grad je koštalo pet milijuna kuna pa će nova naplata od barem deset kuna dnevno zasigurno početi isplaćivati investiciju.

Naplata parkiranja obavljat će kao i u ostalim gradskim zonama, ali će karta, koja će se moći kupiti na automatima ili SMS-om, vrijediti 24 sata. Budući da je cijena sata parkiranja u okolnoj drugoj zoni 4 kune, a u centru je prva zona 8 kuna, gradonačelnik je uvjeren da će mnogi građani koji rade u centru i dalje koristiti parkiralište, ali će sada ipak lakše naći slobodno mjesto.