NASILJE U KOLUMBIJI

Odvjetnik umro nakon udara elektrošokerom; u prosvjedu protiv policijske brutalnosti sedmero mrtvih

10.09.2020 u 17:38

Bionic
Reading

Sedmero ljudi smrtno je stradalo prošle noći u kolumbijskome glavnom gradu Bogoti i satelitskome gradu Soachi u prosvjedima protiv policijske brutalnosti, izazvanima široko podijeljenom videosnimkom na kojoj se vidi kako je policajac muškarcu zadao više udara elektrošokerom nakon čega je čovjek umro.

Gotovo 100 policajaca i 55 civila je ozlijeđeno a deseci postaja i javnih prevoznih sredstava oštećeni su ili zapaljeni, rekla je vlada. Policija je uhitila 70 osoba, većinom u Bogoti.

Okupljeni su prosvjedovali protiv smrti 46-godišnjega odvjetnika i oca dvoje djece Javiera Ordoneza koji je umro ovaj tjedan.

Video koji je snimio Ordonezov prijatelj pokazuje su policajci Ordoneza prikovali za tlo i zadavali nekoliko uzastopnih udara elektrošokerom dok on preklinje: "Molim vas, ne više".

Policija je rekla da su Ordoneza vidjeli kako pije alkohol s prijateljima na ulici kršeći pravila o distanci zbog koronavirusa. Odveli su ga u policijsku postaju u zapadnoj Bogoti gdje je trpio daljnja zlostavljanja, rekla je njegova obitelj. Kasnije je umro u bolnici.

Dvojica upletenih policajaca suspendirana su i čekaju istragu, rekle su vlasti. Čeka se obdukcija.

"Vlasti kažu da istražuju smrti sedmero civila u prosvjedima - pet u Bogoti i dvoje u Soachi. Među žrtvama je i 17-godišnji mladić.

"Ovdje vidimo masovni vandalizam i nasilje", rekao je ministar obrane Carlos Holmes Trujillo novinarima. "Suočeni smo s neočekivanim djelima".

Predsjednik Ivan Duque rekao je da se zlostavljanje vlasti ne smije tolerirati, ali vlada je pozvala Kolumbijce da ne "stigmatiziraju" policajce.

Bogotska ljevičarska gradonačelnica Claudia Lopez bila je kritičnija prema policiji kazavši da se kad je riječ o nasilju ne radi o "trulim jabukama".

Pozvala je prosvjednike da se suzdrže od nasilja.

"Uništavanje Bogote neće popraviti policiju", napisala je na Twitteru u četvrtak. "Koncentrirajmo se na postizanje pravde i strukturalne reforme", dodala je.

U Bogoti će biti dodatno raspoređeno još 1600 policajaca, od kojih je više od pola iz drugih regija, i 300 vojnika, reklo je ministarstvo obrane.