povreda ugleda

Odvjetnik Josipu Lisac kazneno prijavio zbog izvedbe himne

20.02.2020 u 07:34

Bionic
Reading

Kaznenom odjelu Općinskog državnog osvjetništva u Zagrebu u srijedu je podnesena kaznena prijava protiv pjevačice Josipe Lisac. Podnositelj je Boško Županović, a Lisac je prijavio zbog djela iz članka 349. Kaznenog zakona - povrede ugleda Republike Hrvatske

Županović u obrazloženju navodi da je pjevačica prilikom izvedbe himne na inauguraciji Zorana Milanovića koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Drži da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno skladateljskog izričaja, prenosi Dalmatinski portal.

"Bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog djela", obrazložio je Županović.

  • +6
Svečanost inauguracije predsjednika Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL

Županović je za Dalmatinski portal kazao da je diplomirani pravnik i da nema neka osobita glazbena znanja da bi sa stručnog aspekta procjenjivao izvedbu Josipe Lisac.