prva reakcija

Odvjetnica Valković o novoj optužnici: Luka Modrić mirne je savjesti

30.06.2023 u 19:35

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je 28. lipnja podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnice protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena zbog počinjenih kaznenih djela davanja lažnog iskaza, o čemu se za N1 oglasila njegova odvjetnica Laura Valković

Podosta je iznenađujuće tako nešto jer su Modrić i Lovren pravomoćno oslobođeni svake optužnice, pritom je odbačena i žalba na tu odluku. Konkretnije, okrivljenog Modrića se tereti da je kazneno djelo počinio 13. lipnja 2017. na osječkom Županijskom sudu tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv Zdravka Mamića i ostalih za izvlačenje novca iz Dinama, iako je upozoren da je dužan iznositi istinu, kao i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

“Teško je govoriti da smo se iznenadili. Jesmo u smislu da je pravomoćno dovršen pa je neuobičajeno da se postupak ponovno pokreće. Općinski kazneni sud u Zagrebu je donio rješenje kojom je odbacio optužnicu. Na to se žalilo Županijski državno odvjetništvo, što je Županijski sud u Zagrebu odbio i potvrdio rješenje Općinskog kaznenog suda. Zato je neuobičajeno jer je pravomoćno to bila dovršena stvar”, rekla je odvjetnica Valković.

>>> Modrića i Lovrena pustili, pa ih opet optužili za lažni iskaz. Kako to?

Što su sljedeći koraci? “Jedini korak koji se u ovom trenutku može jest raspisati ponovno odgovor na optužnicu i inzistirati na svim razlozima na kojima smo inzistirali i dosad, a sad imamo novi, da je to već presuđeno prava stvar”, kazala je Modrićeva odvjetnica za N1.

Čudno je da se nešto pravomoćno presuđeno ponovno pokrenuto.

“Dvaput se o istom ne može raspravljati, ovo je pravno pitanje koje je raspravljeno. Sudovi su ušli u pitanje osnovanosti sumnje da li postoji to kazneno djelo ili ne i to je nešto što se ne može ponavljati. Luka Modrić otpočetka govori da je njegova savjest čista i mirna, da nije počinio to kazneno djelo. Ostaje kod toga i mirne je savjesti”, naglasila je Valković pa napomenula jedan detalj: “Kao branitelji nismo još zaprimili optužnicu, ne znamo sadržaj u cijelosti pa ćemo, kad vidimo detalje u njoj, odlučiti o daljnjim koracima.”