plavo sunce

Tvrtka Zdravka Mamića dobila papire, kreće izgradnja solane elektrane kod Mostara

23.06.2023 u 08:47

Bionic
Reading

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, usvojila informaciju o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju deset fotonaponskih elektrana Plavo sunce investitora Plavo sunce d.o.o. Čitluk.

Ujedno je dana prethodna suglasnost resornom ministarstvu u postupku izdavanja energetske suglasnosti za izgradnju deset fotonaponskih elektrana investitora Plavo sunce.

Odobrena koncesija Elektrane su instalirane nazivne snage 4 MW, odobrene priključne snage 4 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 6,35 GWh, javlja Poslovni dnevnik.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i tvrtka Plavo Sunce Čitluk sklopili su 14. travnja Ugovor o koncesiji za obavljanje djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 elektroenergetskih objekata fotonaponskih sustava. elektrane u Pologu kod Mostara, od kojih će svaka imati 4MW snage.

Koncesija je dodijeljena na rok od 30 godina. Jednokratna koncesijska naknada za ove fotonaponske elektrane iznosi 172.598 KM. Tvrtka Plavo sunce biznis je u koji je ušao Zdravko Mamić, bivši čelnik zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo, koji je pobjegao od hrvatskog pravosuđa.

Mirjana Gagro, Ivanka Ostojić i Marinko Barbarić suvlasnici su tvrtke. Tvrtka ima kapital od 18,83 milijuna KM, a Iva Mamić ima većinski udio od 50,08 posto. Barbarić ima 20 posto, a Gagro i Ostojić po nešto manje od 15 posto.