NANSI TIRELI

'Oduzimati imovinu svima bez dokaza o porijeklu'

  • Autor: Media servis
  • Zadnja izmjena 20.06.2014 16:22
  • Objavljeno 20.06.2014 u 16:22
Nansi Tireli

Nansi Tireli

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Zašto su promjene u Vladi samo kozmetika, kuda idu laburisti, kako mijenjati zemlju i zašto v.d. predsjednice Hrvatskih laburista Nansi Tireli ustraje na zakonu o porijeklu imovine, otkrila je u intervjuu Media servisu.

U interesu parlamenta treba biti dobrobit građana, ističe Nansi Tireli koja ima niz zamjerki na način donošenja zakonskih rješenja.

'I na taj način iščitavati te zakone. Vidimo da ti zakoni nemaju s Markom Markovićem i Perom Perićem nego samo s interesnim skupinama kojima se pogoduje', rekla je Tireli u emisiji Media servisa 'U četiri oka'.

A Hrvatskoj prije svega treba Zakon o porijeklu imovine. Imali smo zakon od 1984. godine, no demokratskim promjenama, njega smo ukinuli među prvima.

'Država ne treba nikom dokazivati je li ukrao ili nije, nego svatko od nas u roku od 15 dana treba dokazati da nije ukrao, a to se može uplatama poreza na dohodak, darovnim i nasljednim ugovorom te potvrdom lutrije ili kladionice'.

Tko dokaz ne pruži, imovina mu se oduzima. Laburisti rade na zakonskom prijedlogu. Tireli smatra da Hrvatskoj treba još nešto - devalavacija kune kako bi ojačao naš izvoz, ali ključno je ukidanje devizne klauzule kako ne bi nastradali zaduženi građani i gospodarstvo. Jedno bez drugog ne ide. Inzistira v.d. predsjedince laburista i na osobnoj odgovornosti pa tako i u birokratskom aparatu.

'To je kada službenik kaže 'morao sam to napraviti jer mi je rekao šef'. Mi bismo probudili svijest kada bi pojedinac odgovarao svojom vlastitom imovinom', kaže Tireli za Media servis.

Baš poput obrtnika ili poduzetnika vidi Tireli i brojne otpore u društvu na bilo koju promjenu, no isto tako napominje da se najmanje bune građani, a da iza pobuna stoje interesne skupine. Na vlasti u budućnosti vidi koalicijsku Vladu u kojoj bi laburisti imali važnu ulogu, jer smjer HDZ-a i SDP-a ne čini zemlji dobro. Posljednje promjene u Vladi smatra kozmetikom, jer ništa se nije promijenilo u najvažnijim gospodarskim resorima. Ipak, nije za prijevremene izbore, prije za nešto što bi moglo izgledati kao Vlada nacionalnog jedinstva, smatra.

A hoće li voditi laburiste i nakon izbornog sabora stranke, ovisit će o postignutim rezultatima, jer, kaže Tireli - 'samo to može biti kriterij'.

Još više će se okrenuti građanima i ustrajati u vrijednostima za koje se zalažu - pravednija raspodjela bogatstva, zaštita radnika i građana, kako bi vratili povjerenje narušeno u anketama i izbornim rezultatima za EP i lokalnu samouopravu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!