IVO JOSIPOVIĆ:

'Oduzimanje čina Norcu zakonito je i moralno'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.10.2010 14:48
  • Objavljeno 16.10.2010 u 14:42
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Predsjednik Ivo Josipović svoju odluku od 9. rujna o oduzimanju čina general bojnika Mirku Norcu smatra "zakonitom i moralnom", podsjetivši danas na marginama Sedmog regionalnog foruma za tranzicijsku pravdu da je Norac osuđen za teški ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"Osobno smatram da je moja odluka o oduzimanju čina i odličja potpuno zakonita. Smatram prije svega da je moralna, jer meni je nezamislivo da netko tko je počinio onakav zločin bude časnik. Časnik podrazumijeva čast, a onaj koji počini zločin tu je čast izgubio", rekao je Josipović novinarima.

Što se tiče pisma bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca ovjerenog kod javnog bilježnika 27. rujna i pitanja da li nam je potrebna komisija za utvrđivanje istine, šef države je odgovio da "mi imamo pravosuđe i ono će u svim slučajevima, ne samo u ovom, utvrditi istinu".

Na pitanje novinara je li vlada uzdrmana posljednjim događanjima, Josipović je odgovorio da "neki problem očito postoji".

"Čim se većim djelom vremena vlada bavi nekim stvarima koje nisu dio dnevne politike znači da neki ozbiljni problem postoji", kazao je Josipović, ali i dodao da "Hrvatska nije u nikakvom izvanrednom stanju".

"Vlada se prvenstveno treba baviti rješavanjem gospodarskih problema", rekao je Josipović. Također je ocijenio da je pitanje povratka nekog zastupnika "pitanje propisa". "Oko toga se ne bi smjela lomiti cijela hrvatska politika", kazao je i dodao da cijela stvar "nema taj značaj" koji joj se pripisuje.

Na upit o prijevremenim izborima je rekao da je to pitanje parlamentarne većine. "Dok je koalicija čvrsta, tu je i vlada...previše se društvene energije troši na to pitanje", ocijenio je.

Osvrnuo se i na komentar profesorice Pravnog fakulteta Zlate Đurđević o oprosnicama koje se "dijele šakom i kapom". Prema Josipovićevim riječima, "treba doraditi zakon o kaznenom postupku" i profesorica s pravom upozorava na posljedice.

"Mislim da će tu trebati dorada zakona, ali ta praksa da se žrtvuje dio kaznene represije da bi se otkrio veći kriminal, važniji kriminal, jest praksa koja postoji u demokratskim zemljama", ustvrdio je Josipović.

Osvrnuo se i na položaj Hrvata u BiH i kazao da se jednakopravnost mora temeljiti na ustavno-pravnoj, a onda i zakonskoj razini. "Mislim da će se to promijeniti. To je dio onih reformi koje trebaju Bosni i Hercegovini", zaključio je Josipović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi