DESANT NA ŽIRJE

Održan završni prikaz vojne vježbe Harpun 2014

07.05.2014 u 17:20

  • +9

Vojna vježba Harpun 2014.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH/J.Kopi

Bionic
Reading

Završni prikaz vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice 'Harpun 2014' održan je u akvatoriju srednjeg Jadrana, na morskom poligonu otoka Žirje. Vježbu na moru su s broda Učka promatrali ministar obrane Ante Kotromanović, zapovjednici grana Oružanih snaga RH, vojni izaslanici i ostali uvaženi gosti. objavio je MORH.

Riječ je o vježbi s bojnim gađanjem, koja predstavlja glavni obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini, a održava se od 5. do 9. svibnja.

Sudionici vježbe, pripadnici HRM-a, HKoV-a, HRZ i PZO-a, Bojne za specijalna djelovanja te Središnjice elektroničkog djelovanja izveli su pokaznu vježbu osposobljenosti združenog djelovanja u pomorsko-desantnim operacijama.

Nakon gađanja HKoV-a s poligona Zečevo prema meti na moru, četiri raketne topovnjače HRM-a provele su gađanje meta s različitih udaljenosti. Potom su dva desantno-jurišna broda demonstrirala desant na Žirje, gdje ih je čekao skriveni neprijatelj, a pritom su im zračnu potporu pružali i avioni HRZ i PZO-a – Pilatusi.

Ministar obrane Ante Kotromanović izrazio je zadovoljstvo pokazanim sposobnostima. 'Željeli smo vidjeti uvježbanost i usklađenost djelovanja kopnene vojske i mornarice. Kao ministar inzistiram na obuci i mi smo posljednjih nekoliko godina znatno podigli taj segment', istaknuo je ministar.

Napominjući da će dok je na toj poziciji zastupati politiku jačanja mornarice, dodao je da je završen natječaj za izgradnju pet obalnih brodova te da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora.

Zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj naglasak je stavio na izuzetnu suradnju s ostalim granama Oružanih snaga RH, budući da se tako velika vježba ne održava često.

'Ovo je bila vježba kopnenih snaga, mornarice, zrakoplovnih i specijalnih snaga s naglascima na zadaćama na moru, što je nama mornarima uvijek posebno drago', zaključio je.

Zapovjednik HKoV-a general-bojnik Dragutin Repinc također je izrazio zadovoljstvo provedenom vježbom, poručivši: 'Ovakve su vježbe izuzetno važne kako bismo s ostalim granama, prvenstveno s mornaricom, uvježbavali ukrcavanje, iskrcavanje, desantiranje i sve ostalo'.

'Bila je to velika vježba za koju su se pripadnici Oružanih snaga uvježbavali cijelu zimu. To su mjeseci i mjeseci vježbe pa je ona zato i provedena vrlo kvalitetno', tim je riječima izrekao svoje dojmove američki vojni izaslanik u RH brigadir Douglas M. Faherty, koji je također promatrao vježbu.

Tijekom pet dana vježbe, uz zračnu i topničku potporu, uvježbavane su specijalne operacije, elektroničko ratovanje, komunikacija, taktičko manevriranje, zaštita snaga, provedba posrednog raketnog udara, traganje i spašavanje, tegljenje brodova oštećenih u havariji i signalne vježbe.