UMJESTO BRANJA VOĆA

'Odmor s vojskom': Poljska nudi plaćene ljetne kampove s vježbama gađanja

16.05.2024 u 19:36

Bionic
Reading

Poljska vojska proširuje program dobrovoljnog vojnog osposobljavanja građana i uvodi ljetne kampove, nastojeći regrutirati honorarne vojnike u neizvjesnim vremenima nakon ruske invazije na Ukrajinu

Ovog se ljeta prvi put pokreće program pod nazivom "Odmor s vojskom", objavilo je u četvrtak ministarstvo obrane.

Muškarci i žene od 18 do 35 godina koji imaju poljsko državljanstvo mogu se prijaviti na osnovnu vojnu obuku od 27 dana u jednoj od 70 vojnih baza za što će dobiti plaću od 1520 dolara.

Ponuda je prvenstveno namijenjena maturantima, ali i studentima te osobama u potrazi za poslom u vrijeme praznika, stoji u objavi ministarstva u kojoj se dodaje da "vojna služba može postati alternativa nekom sezonskom poslu."

Obukua će se sastojati od vježbe gađanja, orijentacije na terenu, vježbe bliske borbe, rukovanja radiotehnikom i vojnim vozilima.

Građani koji završe program mogu odlučiti da postanu profesionalni ili pričuvni vojnici ili pripadnici dobrovoljnih postrojbi domovinske sigurnosti.

Ponuda je dio proširenja jednodnevnih građanskih tečajeva koji se organiziraju od 2022. pod nazivom "Treniraj s vojskom" i vrlo su popularni.

Poljska je jedan od najvažnijih vojnih sponzora Ukrajine i masovno se naoružava.

U predstojećim će se godinama poljska vojska znatno povećati. Prema podacima ministarstva obrane u poljskim oružanim snagama je trenutno 191.500 muškaraca i žena, broj koji bi trebao porasti na 300.000.