PROMJENE U sdss-U

Odlazi li Stanimirović s čela prve stranke Srba u Hrvatskoj?

30.05.2017 u 14:51

Bionic
Reading

Vojislav Stanimirović nije nam želio potvrditi nagađanja da se više neće kandidirati za predsjednika Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS), najjače manjinske stranke u Hrvatskoj

U kratkoj izjavi za tportal je kazao da će o kandidatima odlučiti stranačka tijela, a ni na izričito pitanje ima li ambiciju i u idućem mandatu voditi SDSS, nije želio otkriti hoće li se ponovno kandidirati za predsjednika srpske manjinske stranke. Stanimirović vodi SDSS od osnutka 1997. godine tijekom reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Novi list piše da se Stanimirović namjerava povući s funkcije predsjednika SDSS-a. Stanimirovićevim odlaskom tu poziciju bi preuzeo Milorad Pupovac, aktualni potpredsjednik stranke kojega ionako mnogi vide kao vodećeg političara srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Inače neprikosnovenu poziciju SDSS-a među srpskom manjinom u Hrvatskoj na posljednjim izborima ozbiljno je počela nagrizati Demokratska stranka Srba (DSS) koja je porazila SDSS-ove kandidate na izborima za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine u Požeško-slavonskoj i Sisačkoj-moslavačkoj županiji, a najveći udarac zadao im je Srđan Milaković u Vukovaru, gdje je osvojio mjesto zamjenika gradonačelnika iz redova srpskog naroda.

Milaković je netom poslije izbora u razgovoru za tportal komentirao pobjedu u Vukovaru i odnose sa SDSS-om. Spomenimo da je SDSS već trebao održati unutarstranačke izbore jer je Stanimiroviću istekao mandat, ali zbog određenih problema nisu ih još održali.

Predsjednik SDSS-a je za tportal kazao da će se izborna skupština održati unutar zakonski predviđenog roka, dakle najkasnije 15. srpnja.

Napomenuo je, međutim, da ako se u međuvremenu raspišu parlamentarni izbori, onda će izbori u SDSS-u biti održani ranije. Stanimirović poručuje da SDSS-u ništa nije nezakonito, da su neke stranke i po dvije godine bile bez predsjednika i da to dežurni dušobrižnici šire informacije o događanjima u stranci.