NIJE ISPUNIO OČEKIVANJA

Odlazi li glavni načelnik HV-a Josip Lucić?

16.09.2009 u 08:41

Bionic
Reading

O smjeni generala Josipa Lucića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, već dugo se govori. Prema nekim izvorima, dani su mu odbrojani. Predsjednik i premijerka, navodno daleko od očiju javnosti, već dogovaraju njegova nasljednika

'Svoj posao radim profesionalno 19 godina, a posebno sam ponosan na posljednjih šest godina', izjavio je general Lucić za HTV. Istaknuo je da će odluku o tome donijeti predsjednik i premijerka.

No, ni predsjednik ni premijerka službeno se ne izjašnjavaju. Predsjednik Mesić je u utorak rekao da o tome ne zna ništa te da mu je novinarski upit i prvi glas o tome.

Prema neslužbenim informacijama kandidati za njegova nasljednika su dosadašnji mu zamjenik general Slavko Barić te ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general Darko Grdić.

Luciću se zamjeraju afere povezane s Bojnom za specijalna djelovanja. Ljubav s predsjednikom navodno je pukla nakon što je u aferi 'kamioni' priznao da je vrhovnog zapovjednika lažno informirao o tome da kamioni vojsci nisu potrebni. A upravo afera kamioni veliki je test hrvatskog pravosuđa. Europi će pružiti odgovor na pitanje jesmo li spremni sankcionirati korupciju u samom vrhu.

Ovaj se slučaj mora razriješiti do kraja, i zbog povjerenja u pravnu državu, ali i zbog međunarodnog ugleda zemlje, izjavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Aferu 'kamioni' Šimonović naziva teškim slučajem, ali upravo se na takvima, kaže, testira pravna država. Prolaznost na tom testu ocijenit će Europska komisija.