POP UP

Odlazak Pinka Panthera

18.12.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Napustio nas je još jedan velikan filmskoga platna - tata Pinka Panthera, jedini i neponovljivi Blake Edwards. Ime mu je postalo sinonim za kultnog inspektora Clouseaua, a potom i za megauspješni spinoff crtić, nastao po liku sa špice istoimenoga filma

Čitava priča o tome glumcu, autoru radijskih drama, scenaristu, redatelju i, na koncu, čistome geniju, počinje puno ranije. Karijeru je započeo pišući scenarije za onomad popularne radiodrame o privatnim istražiteljima. Edwardsove je likove od tadašnjih überkulera Marlowea i Sama Spadea razlikovala začinjenost velikom dozom humora - dovoljnom da talentiranoga mladića producenti gurnu u TV svijet. Prva Edwardsova televizijska uspješnica detektivska je serija Peter Gunn iz 1959. godine. Peter je bio atipični istražitelj, zaljubljen u jazz i fensi obleku (svaka sličnost s Mladenom Barišićem je slučajna!). Ako nikada niste pogledali nijednu epizodu, glazbenu temu ste čuli tisuću puta dosad, a da niste ni znali. Komponirao ju je Henry Mancini, Edwardsov nerazdvojni kompanjon - onaj koji će postati istoznačnica glazbenoga broja s ružičastom panterom.

 

Antologijski Doručak kod Tiffanyja pretočio je Capoteovu novelu u jedan od najpoznatijih filmova ikada, lansirao Audrey Hepburn među zvijezde i pobrao pet nominacija za Oscara. Mancinijev hit 'Moon River' u izvedbi Audrey kao naivne i ekscentrične Holly Golightly pokupio je jedan zlatni kipić, a cijeli je film istog trenutka postao suštinski dio pop kulture. Poster filma, na kojemu Holly drži predimenzionirani cigaršpic, smatra se ikonom američke kinematografije prošloga stoljeća. 'Doručak kod Tiffanyja' možete pogledati na HTV-u danas u 23:35.

 

Sljedeće je godine Blake zaplovio malo drugačijim vodama: nakon jednokratnoga pokusa s režijom trilera ('Eksperiment straha') napravio je potresnu alko-dramu Dani vina i ruža, s opet briljantnom Mancinijevom glazbom i stravično stvarnom izvedbom cugera Jacka Lemmona. Želite li nekoga poučiti o štetnosti alkohola na mladi organizam, brak, život i sve ostalo, pustite mu ovaj film.  

 

Godinu dana kasnije, 1963, rođen je najkomičniji detektiv svih vremena - chief inspector Jacques Clouseau. Neponovljiva interpretacija iritantnog, šeprtljavog, nesposobnog, ali pravičnoga Francuza obilježit će i glumačku karijeru Petera Sellersa. Premda su tijekom šezdesetih snimljena samo dva filma, franšiza će, kako to obično biva, kasapiti lik i djelo Clouseaua debelo nakon Sellersove smrti 1980. godine - sve do 2006, kada ga se dohvatio Steve Martin. Siroti Peter se vjerojatno okrenuo pod zemljom.

 

Iako ga kritičari izbjegavaju isticati u perjanici Edwardsova opusa, grijeh bi bio ne spomenuti urnebesnu komediju Što si radio u ratu, tata? Brešani, nemojte se ljutiti, ali niste se prvi sjetili eksploatirati smiješnu stranu okupacije, rata, prijetnje bombama i nerazumljivih stranaca, bili oni Englezi, Talijani ili Slovenci. Obvezatno pogledati!

 

Edwards, Sellers i Mancini su još jednom udružili snage i 1968. napravili Party, jedini Edwadsov film s Peterom Sellersom izvan serijala 'Pink Panther'. Sellers je, treba li uopće reći, oduševio kao Hrundi V. Bakshi, indijski statist koji se greškom nađe pozvan na raskošnu holivudsku zabavu. Naravno, slijedi uobičajena doza loma, nereda i neugodnih situacija. Birdie num num!

 

Nakon neslavnih sedamdesetih, Blake Edwards se slavodobitno vraća na holivudski tron s Desetkom. U filmu, znamo svi, maleni niškorist Dudley Moore u krizi srednjih godina naganja superzgodnu Bo Derek. Antologijska je scena ona s Bo, Ravelovim 'Bolerom' i podijeljenim džointom. Sorry, Julie Andrews, uz Bo nisi imala nikakve šanse, iako ti je muž pisao scenarij!

 

Victor/Victoria, crossdresserski hit 1982. proslavio je Edwardsovu supružnicu Julie Andrews u ulozi tranđe koju surova zbilja, glad i neimaština tjeraju na istraživanje granica vlastite seksualnosti. OK, ne baš, ali kako drugačije opisati film u kojem glavna glumica glumi sopranisticu koja glumi muškarca koji imitira žensku pjevačicu? Grdo, je l' da... Uglavnom, film je nastavio vlastiti život na Broadwayu, ludo je zabavan, a kanal Turner Classic Movies (TCM) prikazivat će ga u nekoliko termina - isplanirajte si filmsku večer 22. prosinca, 6. siječnja, 10. siječnja ili 24. veljače!