sudbina domovinskog pokreta

Odlazak Miroslava Škore: Stoje li iza iznenadne odluke doista umor i zasićenje napadima protivnika ili iskre frcaju i unutar stranke?

21.07.2021 u 16:08

Bionic
Reading

Rijetki su oni koje jučerašnja ostavka Miroslava Škore na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta nije iznenadila. I dok on navodi da su razlozi za odlazak osobni, već se počelo spekulirati o razmimoilaženju unutar same stranke

'Odluka o napuštanju mjesta predsjednika stranke posljedica je slijeda događaja koji su u posljednjih dvije i pol godine u čudnoj kombinaciji politike i medija provukli moju obitelj i mene kroz blato. Ne želim provlačiti svoju obitelj kroz blato, oni to nisu zaslužili', pojasnio je jučer Škoro zašto napušta čelno mjesto Domovinskog pokreta.

Iznenadilo je to mnoge u stranci, uključujući njegovu sestru Vesnu Vučemilović, koja je poručila da o svemu još treba razgovarati Predsjedništvo. Vučemilović je uvjerena da Predsjedništvo neće prihvatiti ostavku, a slično je za tportal poručio član Predsjedništva i saborski zastupnik Davor Dretar, kazavši da će na sjednici Predsjedništva odbiti ostavku. Dretar nam kaže da o motivima i razlozima ostavke ne zna ništa više od onoga što je Škoro napisao na Facebooku te da samo može nagađati o tome.

'Budući da je on vrlo emotivan i pošten čovjek, vjerujem da se suočio s nečime, a ne znam s čime. Donio je odluku iskreno, bez političkog pretvaranja i laganja', kaže Dretar. Smatra da je u pozadini udar na Domovinski pokret, napravljen iznutra.

'Ne znam ništa dok se ne vratim u Zagreb i sjednem s ljudima. Možemo pretpostaviti tko stoji iza toga. Jasno je da trenutno vladajućoj garnituri ne odgovara ovako jak Domovinski pokret i mislim da su nakon Karoline Vidović Krišto i Milana Vrkljana (op.a., razišli su se sa strankom) sada uspjeli napraviti i nešto iznutra u Domovinskom pokretu', poručuje Dretar.

U kuloarima se pak može čuti da je došlo do razmimoilaženja Škore s drugim čovjekom stranke Marijem Radićem. On sam danas nije odgovarao na pozive, no putem stranke poslao je priopćenje. U njemu se nije osvrtao na priče da postoji ikakav sukob njega i Škore te je poručio da se on osobno neće kandidirati za novog predsjednika.

Još jedan član Predsjedništva, saborski zastupnik Stipo Mlinarić kaže za tportal da su priče o sukobu s Radićem samo naklapanja.

'Ne vidim nikakve sukobe, a da je bio umoran od napada... bio je. To što su radili Miroslavu Škori, to se nikada nikome nije radilo u politici. To je sigurno. Razvlačili su ga protivnici do te mjere da je to bilo degutantno gledati. Od žene i djece do njega. Nastala je histerija. Izdržao je ta tri izborna ciklusa, od predsjedničkih, preko parlamentarnih, do lokalnih izbora. Sigurno mu je dosta cijele priče, a to je i sam rekao. Ali mi je ključna njegova rečenica koju je izrekao više puta, a to je da je Domovinski pokret tu i da ga više nitko ne može zaustaviti. Mi ćemo iz ovoga izaći jači', kaže Mlinarić, koji je sa Škorom bio od prvog dana.

  • +25
Miroslav Škoro Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

I dok je dio stranačkih dužnosnika bio zatečen ostavkom, članica Predsjedništva Ružica Vukovac kaže za tportal da je Škoro nekoliko puta najavio svoje povlačenje.

'On je doista teško prihvatio neke stvari, ima zdravstvenih problema i to je ostavilo traga. U nekoliko navrata spominjao je da bi se trebao povući jer nije ni htio da se cijela stranka identificira kroz njegov lik i djelo. Htio je nove ljude, mlade ljude. Boljelo ga je to što su nas nazivali 'Škorinim ustašama', govorili da nismo Domovinski pokret, nego Škorina stranka. On se s time nije mirio i nekoliko puta najavljivao je odlazak. Mi smo bili suprotnog mišljenja i govorili mu da mora ostati', poručuje Vukovac za tportal.

Očekuje da se o svemu raspravi na Predsjedništvu, a ona će osobno pokušati nagovoriti Škoru da ostane jer, kaže nam, zbog njega se i pridružila Domovinskom pokretu.

'Nemamo drugih problema u stranci i sada se samo moramo dogovoriti što dalje i tko će zamijeniti Škoru, ako ga itko adekvatno može zamijeniti. Razumijem ovaj njegov potez, ne smijemo ići kontra njega i iako ću ga zamoliti da razmisli o odluci, ne trebamo ga siliti jer zaslužuje malo mira u životu', kaže Vukovac te poručuje da nema nikakvih informacija o tome da bi bilo ikakvih trzavica u stranci. Da nije jučer podnio ostavku, napravio bi to za dva mjeseca, kada u Domovinskom pokretu slijede unutarstranački izbori, uvjerena je Vukovac.