NA ZAHTJEV JANŠE

Odgođeno novo ročište u slučaju Patria

25.11.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Prvostupanjski sud u Ljubljani odgodio je za ponedjeljak zakazano novo ročište u predmetu Patria, u kojemu je jedan od optuženih bivši premijer i čelnik oporbe Janez Janša, te zakazao novo ročište za 5. prosinca, dan nakon slovenskih parlamentarnih izbora, priopćeno je u petak u Ljubljani

Kako je naveo sud, time je udovoljeno zahtjevu odvjetnika Janeza Janše zbog neodgodivih obaveza njegova klijenta. Janša je čelnik Slovenske demokratske stranke (SDS), koja po trenutnim anketama uživa najveću sklonost birača i mogla bi osvojiti trećinu zastupničkih mjesta u parlamentu.

Janša je jedan od petorice optuženih u procesu koji se vodi pred tim sudom, a tiče se navodne isplate nezakonitih provizija kojima je navodno finska tvrtka Patria došla do posla isporuke oklopnih vozila za slovensku vojsku, vrijednog 278 milijuna eura, prije pet godina, kada je Janša bio predsjednik vlade. Čelnik oporbe sve tvrdnje iz optužnice negira, a suđenje je nazvao politički motiviranim zbog skorih parlamentarnih izbora.

U procesu pred sudom u Ljubljani u ponedjeljak je počelo čitanje optužnice, ali nije završeno, a nova rasprava bila je zakazana za ponedjeljak. Umjesto tada, proces će se nastaviti dan nakon parlamentarnih izbora.