RAZUMIJEMO TEŽNJU...

Plenković otkrio hoće li umirovljenici dobiti 13. mirovinu

23.10.2023 u 19:14

Bionic
Reading

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a premijer Andrej Plenković odgovarao je na pitanje novinara

Komentirajući izjavu Janeza Janše koji poziva Slovence na naoružanje rekao je:

“Procjene donosimo na temelju opdataka naših službi – SOA i MUP. Obje institucije su dale svoje mišljenje. Svi su budni u ovom trenutku. Svjesni smo izmijenjene sigurnosne situacije. Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je veliki izbjeglički val pa situacija terorističkog napada Hamas na Izrael zbog čega može opet doći novi val migracija. Granicu moramo čuvati čvrsto, a što se tiče zemalja izvan EU-a, želimo da što prije usklade vizni režim s trećim zemljama.

Što se tiče izjave, mi to ne bismo nikad rekli. Postoje institucije koje vode računa o redu i miru pa takve poruke nećete čuti što se nas tiče.”

Govoreći o subotnjem incidentu i pjevanju ustaške koračnice na tribinama tijekom utakmice između Gorice i Dinama, istaknuo je:

“Osuđujemo neprimjerene pjesme, bilo na utakmicama naše lige ili međunarodnim, osuđujem i ovo u Gorici i ovo u Osijeku. Policija već postupa, koliko sam čuo. Moje mišljenje da je na sudovima donijeti adekvatne odluke i samo jasnom porukom da su to kažnjiva djela, moći ćemo to prevenirati. Očito dio ljudi želi provokacijama umanjiti sport. A što se tiče toga je li netko trebao napustiti utakmicu ili ne, ne znam, nisam bio, pitajte Milanovića zašto nije napustio utakmicu u Osijeku.”

Govoreći o odlascima svojih ministara rekao je: “Koliko znam, samo dvoje ministara u mojim Vladama imaju problem s pravosuđem, a vezano za ministarski mandat – Žalac i Horvat. Nitko od ovih drugih nema nikakve veze s onim što su radili u mandatu. Od tog pustog narativa da su ministri otišli zbog pravosudnih problema, samo su dva slučaja vezana uz radnju počinjenu u mandatu. Nikome ništa nije dokazano.”

Referirao se na izmjene Kaznenog zakona, javlja N1. “Ne mora Vlada raditi domaću zadaću profesora i sudaca da ih uputi na izvore Vijeća Europe, recimo. Tamo je hrpetina podataka o komparativnom zakonodavstvu. Čak 23 zemlje članice imaju regulirano to u svojim Kaznenim zakona i njihovi članci čak obuhvaćaju i vašu profesiju, što ja ne želim. Sedam članica ima istovjetni članak bez obuhvata na medije. Ovo nije protiv medija, nego manipulatora koji žele biti moderatori rasprava u Hrvatskoj.”

Na pitanje hoće li umirovljenici dobiti 13. mirovinu rekao je: “Toliko smo povećali mirovine, razumijemo težnju, ali pogledajte makroekonomski okvir Hrvatske, podatke, rast, inflaciju, kreditni rejting…”