slučaj novaković

Odgođena sjednica Odbora za Ustav; Grbin: HDZ pokušava odugovlačiti u slučaju Novaković

05.06.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Iako je u četvrtak trebala biti održana sjednica saborskog Odbora za Ustav, ona je odgođena. Kako je SDP na njoj namjeravao povući pitanje zahtjeva premijera Andreja Plenkovića za izuzećem šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković, u toj stranci tumače da je upravo zbog toga sjednica odgođena

'Od kolega iz vladajuće većine dobio sam informaciju da se nakon našeg prijedloga za dopunu dnevnog reda i prijedloga za odlučivanje o sukobu interesa gospodina Plenkovića, sjednica odgađa. SDP to ne može prihvatiti i zbog toga ćemo danas tijekom dana zatražiti da se ta sjednica održi što prije. Ovo je pitanje koje se ne smije više odugovlačiti. Premijer Plenković je pokušao sve što je mogao, ali mi mu to ne smijemo dopustiti', kazao je novinarima u Saboru potpredsjednik Odbora za Ustav, SDP-ov Peđa Grbin.

Naime, prema saborskom poslovniku, ukoliko predsjednik odbora ne sazove sjednicu, to može zatražiti jedna trećina članova odbora.

'Kao što smo vidjeli premijer Plenković je prošli tjedan, samo radi odugovlačenja, niti 24 sata prije održavanja sjednice Povjerenstva zatražio izuzeće predsjednice. Razlozi koje je naveo su naprosto smiješni. Zašto mu smeta što je novaković radila u HUP-u, a ne smeta ga što je Marić radio direktno u Agrokoru. To što Plenković pokušava prodati nadam se da nitko pored zdravih očiju ne može progutati. To je čisto odugovlačenje. Tome moramo stati na kraj', poručio je Grbin.

U SDP-u smatraju da o izuzeću Novaković može odlučivati samo Odbor za izbor i imenovanja. 'Ako HDZ smatra da postoji netko tko je meritorniji za donošenje te odluke, oni su slobodni to predložiti. dosta je odugovlačenja, dosta je izbjegavanja odgovora.

Bačić: Odgodili smo sjednicu jer nemamo kvorum

HDZ-ov Branko Bačić odbacio je optužbe da se odugovlači. 'S obzirom da je naš zastupnik Tomislav Sokol, koji je član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, u Bruxellesu, on ne može biti nazočan i to je razlog odgađanja sjednice. Održat će se kada budemo imali kvorum koji dolazi iz redova vladajuće većine", kazao je Branko Bačić.

SDP-ov prijedlog da o izuzeću može odlučivati Odbor za izbor i imenovanja Bačić smatra miješanjem politike u rad Povjerenstva.

'Povjerenstvo bi trebalo samo odlučiti o tome jesu li argumenti Martine Dalić i Andreja Plenkovića takvi da se ona treba izuzeti. Grbin očekuje da Odbor za Ustav naloži Odboru za imenovanje da odluči o zahtjevu. Ima li Grbin punomoć Povjerenstva i Nataše Novaković da ih zastupa?, pita se Bačić.