REKTOROVO PISMO

Odgoda početka akademske godine manje štetna od zakona

12.07.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Ako odgoda sljedeće akademske godine bude izgledna, studentima Sveučilišta u Zagrebu bit će nanesena šteta, ali je ona znatno manja od štete koju bi mogli donijeti predloženi zakoni o visokom obrazovanju, poručio je rektor Aleksa Bjeliš u otvorenom pismu studentima

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš uputio je otvoreno pismo studentima u povodu nedavne odluke Senata kojom se najavljuje odgoda početka nastave u idućoj akademskoj godini, a zbog upućivanja u saborsku proceduru triju prijedloga zakona o visokoškolskom obrazovanju.

'Odluka je donesena jer na Sveučilištu postoji široka suglasnost da bi sadašnji prijedlozi zakona bili pogubni, kako za Sveučilište u Zagrebu, tako i za hrvatski sustav visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti u cjelini', poručio je rektor Bjeliš. Naveo je i kako bi se usvajanjem spornih zakona 'upravljanje Sveučilištem otuđilo od njegovih profesora i studenata te podvrgnulo vanjskim utjecajima uvjetovanim političkim ili nekim drugim skupnim interesima'.

'Normalno djelovanje Sveučilišta bilo bi onemogućeno i vjerojatno bi se stvorile pretpostavke za njegov raspad', upozorio je rektor Bjeliš i naveo 'konkretne razloge i moguće posljedice takvih zakona, pogotovo vezano uz aktualno financijsko stanje koje traje već nekoliko godina i za koje se projekcijama treba očekivati da će se nastaviti još koju godinu'.

Rektor Bjeliš upozorava i kako najave po kojima bi se 'zakonskim prijedlogom uvelo besplatno obrazovanje nemaju realnu podlogu ni u projekcijama državnog proračuna za nekoliko sljedećih godina pa se ona ili ne bi ostvarila, ili bi u slučaju provedbe dovela do daljnjeg osiromašenja javnog visokog obrazovanja s mnogim negativnim posljedicama, od kojih bi najpogubnija bila odljev najkvalitetnijih profesora i studenata u privatni sektor ili u druge zemlje'.

Izražavajući nadu da odluka o odgodi početka akademske godine ipak neće stupiti na snagu, rektor je ukazao i da bi odgoda mogla kratkoročno uzrokovati negativne posljedice za studente i njihove nastavnike. Ipak, po rektoru, te štete su mnogo manje 'od onih koje bi Sveučilištu, njegovim bivšim, sadašnjim i budućim studentima nanijelo prihvaćanje predloženih zakonskih prijedloga'.