KOSOVAR U FRANKFURTU

Odgledao YouTube snimku i ubio Amerikance

04.03.2011 u 13:37

Bionic
Reading

Mladi Kosovar optužen za ubojstvo dvojice američkih vojnika u srijedu u Frankfurtu nije bio povezan s međunarodnom mrežom već se želio osvetiti za američku intervenciju u Afganistanu pošto je odgledao snimke vojničkog napada na jednu obitelj, rekao je u petak savezni državni odvjetnik

Optuženi 21-godišnji Arid Uka napao je "da bi se osvetio za američku intervenciju u Afganistanu", objasnio je državni odvjetnik Rainer Griesbaum na konferenciji za novinare u petak i dodao da je "prema prvim elementima osoba djelovala sama motivirana islamizmom"

Mladić je rekao da je dan prije napada "odgledao videosnimku na portalu YouTube" koja "prikazuje američke vojnike kako pljačkaju kuću muslimana i siluju kćer te obitelji. Snimke nije mogao izbaciti iz glave i želio je svojom akcijom spriječiti odlazak američkih vojnika u Afganisntan gdje će počiniti takve stvari", rekao je Griesbaum.

To je bio "napad izazvan izvan međunarodnih džihadističkih struktura", rekao je državni odvjetnik.

U srijedu je Uka, kosovski državljanin nastanjen u Frankfurtu, otvorio vatru na američke vojnike koji su stigli iz Velike Britanije i trebali su autobusom krenuti u 140 kilometara udaljenu vojnu bazu Ramstein. Dvojica su poginula, a druga dvojica teško ranjena, od kojih je jedan bio u četvrtak u kritičnom stanju.