AFERA DNEVNICE

Evo što je Odbor za pravosuđe zaključio o Cvitanu

08.03.2017 u 17:07

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, po svemu sudeći, uspio je uvjeriti Odbor za pravosuđe da nije narušena neovisnost pravosuđa zbog press konferencije koju je prije neki dan održao s premijerom. Međutim, oporbeni i vladajući članovi Odbora ipak su se podijelili u mišljenju je li sve u istrazi provedeno onako kako treba

Više od dva sata članovi Odbora za pravosuđe ispitivali su glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana o postupanju DORH-a i USKOK-a u aferi dnevnice te o njegovom pojavljivanju na press konferenciji s premijerom Andrejom Plenkovićem.

'Sjednica Odbora je održana, članovi su slobodno govorili i postavljali pitanja. Glavni državni odvjetnik je na ta pitanja korektno odgovarao. Gospodin Cvitan nas je uvjeravao i dosta je bio uvjerljiv u tome da nije ugrožena neovisnost DORH-a', kazao je nakon sjednice predsjednik Odbora za pravosuđe Arsen Bauk.

Potvrdila je to i potpredsjednica Odbora, HDZ-ova Marija Jelkovac. 'Predsjednik Odbora je rekao koja je bila tema, a zaključak je, što se tiče HDZ-a, da ni u kom slučaju samim nastupanjem glavnog državnog odvjetnika na press konferenciji nije ugrožena ni neovisnost djelovanja glavnog državnog odvjetnika niti je bilo potencijalnog utjecaja na DORH i to je i sam Cvitan potvrdio. Vjerujući u njegov stručni i profesionalni integritet, smatramo da sebe ne bi ni doveo u tu poziciju. Zbog teme koja je vruća naravno da je procjena glavnog državnog odvjetnika bila da u tom trenutku zajedno s premijerom izvijesti javnost o onome što je dodatno otkriveno i na što je istraga proširena', poručila je Jelkovac, kazavši kako ima potpuno povjerenje u Cvitana.

Međutim, oporba i vladajući se nisu složili oko toga je li USKOK sve izvide proveo kako treba. 'O tome imamo nešto različito mišljenje. A ono se svodi na to jesu li sve informacije utvrđene prije nego što su se poduzeli određeni koraci, ali to je nadležnost DORH-a', kazao je Bauk.

Upitan kakav je njegov dojam o radu Cvitana u ovom predmetu, Bauk je kazao: 'Osim onog što sam rekao da prije povlačenja nekih poteza nisu utvrdili ono što su po mom mišljenju trebali utvrditi, na ostalo nemam primjedbe.'

S obzirom na izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da i ona ima saznanja o nekim predmetima, novinari su upitali Bauka je li Cvitan najavio da će otići po te informacije na Pantovčak i tamo održati press konferenciju.  'Žao mi je što tu informaciju nisam imao pa bih pitao, ali vjerujem da predsjednica ima informacije iz budućnosti jer je njezin stav da bi se DORH time trebao baviti', rekao je Bauk.