AFERA DNEVNICE

Cvitan potvrdio: Istraživat će se i putni nalozi prije Milanovićeve vlade

08.03.2017 u 16:53

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan novinarima u Saboru potvrdio je da će se istraživati putni nalozi i prije Milanovićeve vlade. Kako doznajemo, provjeravat će se svi nalozi od 2009. godine

'Ispituje se novi vremenski slijed te novi događaji i vidjet ćemo, teško mi je kazati - istraga je živo biće koje raste, širi se i vidjet ćemo', kazao je nakon sjednice Odbora za pravosuđe glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, upitan hoće li doći do širenja istrage u aferi dnevnice.

Iako su se nakon novih momenata u toj aferi nanizale kritike kako DORH nije dobro napravio posao, Cvitan smatra da ni u jednom trenutku nije pogriješio. 'Istraga nije odrađena ni traljavo ni nestručno, napravljena je sukladno pravilima struke, niti jedna pogreška u istrazi do sada nije počinjena. Nitko nije vodio istragu osim USKOK-a koji je nadležan u tom predmetu, niti je premijer vodio svoju istragu, on je samo svojom internom kontrolom utvrdio nepravilnosti koje se događaju izvan vremenskog perioda koji je bio obrađen revizijom', poručio je Cvitan.

Upitan do prokomentira tvrdnje Tomislava Sauche da je USKOK podatke o putnim nalozima i nakon Milanovićeve vlade imao već mjesec dana, Cvitan je kazao: 'Gospodin Saucha je okrivljenik u ovom postupku, on ima pravo braniti se, isticati ono što mi ne možemo isticati, on ima pravo dati medijima i nalaze vještaka i tko je što kazao, mi to ne radimo. Za nas je istraga nejavna, a za njega nema nikakvih posljedica i on ima pravo braniti se kako njemu najviše odgovara.'

Na pitanje je li privođenje Sauche bilo pogrešno, Cvitan kaže: 'Njegovo uhićenje nije bila pogrešna odluka jer su utvrđene činjenice koje su ukazivale na postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo, procijenjeno je da su ispunjeni uvjeti za određivanje istražnog zahtjeva, on je stavljen pred suca istrage koji je odredio istražni zatvor, a obrana je, cijeneći to da je USKOK vrlo brzo radio u tom predmetu, praktički odustala od žalbe jer je izašao prije nego bi vijeće odlučivalo o toj žalbi.'

U međuvremenu su kao svjedoci u USKOK-u ispitani i bivši predstojnik Oreškovićevog kabineta Neven Zelić i šef Plenkovićevog kabineta Davor Božinović, čiji su potpisi navodno također na sumnjivim putnim nalozima.

Koja je razlika između njih i Sauche, upitali su novinari. 'Ovo su izvidi, nije otvorena istraga. Da jest, bili bi ispitani u nekom svojstvu, a oni su sada ispitani kao građani, odazvali su se dragovoljno pozivu, nisu se morali odazvati. Izvide provodi USKOK i mogao ih je povjeriti policiji, ali nije to napravio jer bi sve trajalo dulje dok bi novi policijski istražitelji ušli u predmet, a ovdje treba brzo završiti izvide i istragu te brzo donijeti odluku', rekao je Cvitan.

Cvitan nije želio govoriti hoće li biti novih uhićenja i u kojem je statusu bivša Sauchina tajnica Sandra Zeljko, za koju on sumnja da je odgovorna.

Hoće li zvati i aktualnog premijera da da iskaz? 'Pozvat ćemo svakoga tko je potreban da dođe na razgovor, a to će procijeniti tužitelji koji vode predmet', rekao je Cvitan.

I dalje smatra da nije pogriješio kada je bio na press konferenciji s premijerom. 'Ta krađa dogodila se u srcu hrvatske Vlade, ja sam u tom trenutku procijenio da jednostavno moram stati uz premijera, ne uz političku opciju, kao garancija da će sve biti istraženo', smatra Cvitan.

Glavni državni odvjetnik potvrdio je da će se provjeravati i putni nalozi prije Milanovićeve vlade. Kako doznajemo, USKOK će češljati naloge od 2009.

Zašto se to do sada nije provjeravalo, pitali su novinari Cvitana. 'Opet govorite kao da je napravljena neka greška. Tužitelj postupa samo u okviru svojih spoznaja, a ne na osnovi toga što misli ili ne misli, dakle osnova za postupanje bilo je izvješće ureda za reviziju i ono je bilo samo u odnosu na 2015., a vrlo brzo, u roku od dva dana, shvatili smo da se odnosi na dio 2016., ali isto tako proveli smo izvide i za 2012., 2013. te 2014. Ne stignemo 500 stvari odjednom', kazao je Cvitan.

'Nisam odgovoran ni za što i postupio bih isto', poručio je na kraju Cvitan.