MANDAT U RUKAMA PETROVA

Odbjegli mostovci na muci: Ako odu u vladu, mogu sve izgubiti

13.06.2016 u 12:59

Bionic
Reading

Politička kriza u Hrvatskoj na samom je vrhuncu nakon svađe između glavnih poluga još uvijek aktualne vlade HDZ-a i Mosta pa je najveća stranka u Hrvatskom saboru krenula u rizičnu akciju takozvanog preslagivanja kako bi se spasila od prijevremenih izbora

U HDZ-u ne gube vrijeme. Na telefonskoj sjednici predsjedništva u petak nominirali su aktualnog ministra financija Zdravka Marića za novoga mandatara, iako vlada Tihomira Oreškovića još uvijek funkcionira, a potom, prema medijskim izvještajima, naveliko se dali u formiranje novoga kabineta. HDZ manjim strankama u Saboru i nacionalnim manjinama u zamjenu za potporu vladi koju bi predvodio njihov novi mandatar Marić nude ministarske funkcije koje je do sada držao Most, osim MUP-a koji bi zadržali za sebe.

Za sada još uvijek nisu uspjeli u svom naumu, ali jednom kad sruše Oreškovića vjeruju da će lakše do 76 ruku koje će podržati novu vladu. Adut im je da mnogi ne žele nove izbore nakon kojih više ne bi sjedili u Saboru. 

Spinovi o podjeli fotelja, Čačić i Pupovac u Vladi?

Od gomile spinova, izdvojimo da bi Radimir Čačić, šef Reformista, u tim kombinacijama, svoj jedan saborski mandat mogao naplatiti mjestom ministra gospodarstva, dok se navodno HDSSB-u za dva mandata nudi ministarstvo poljoprivrede, iako iz te stranke neprestano tvrde da u nikakvom preslagivanju neće sudjelovati te da se zalažu da nove izbore kao metodu za razrješenje političke krize, dok bi Milorad Pupovac postao novi potpredsjednik Vlade. Piše se i da bi Drago Prgomet mogao biti novi potpredsjednik Sabora, a Juro Martinović ministar pravosuđa.

Kao što je poznato, u namjeri da okupe većinu od najmanje 76 ruku u Saboru koja će podržati novu vladu ozbiljno se računa i s pomoći bivših mostovaca koji su sada podijeljeni u više frakcija. Osim Drage Prgometa i Irene Petrijevčanin Vuksanović koji su sada dio stranke Hrid, tu je i Gordana Rusak koja se pridružila klubu HSLS-a, a nastupa kao nezavisna zastupnica, Stipe Petrinate od prošlog tjedna takozvana trojica Posavljaka – Ivan Lovrinović, Ivica Mišić i Juro Martinović koji su se od prije već bili odmaknuli od Mosta. HDZ u svim kombinacijama ozbiljno računa s rukama trojice Posavljaka.

Zamjenike odbjeglim mostovcima određuje Petrov

Međutim, prilikom formiranja nove vlade, HDZ-u uz podršku nekih bivših mostovaca javlja se problem s kojim moraju ozbiljno računati, a dodatno komplicira i onako tešku i zahtjevnu situaciju. U slučaju odlaska nekoga od njih na funkciju u izvršnu vlast, kao što se spominje odlazak Martinovića na čelo ministarstva pravosuđa ili negdje drugdje izvan Sabora, nova saborska većina sigurno gubi jednu ruku koja će je podupirati u parlamentu. Naime, u slučaju da odbjegli zastupnici Mosta odu iz Sabora, njihovoga zamjenika određuje Božo Petrov kao predsjednik Mosta, liste na kojoj su izabrani, što nam je potvrdio i glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

Dakle, ionako tanka većina, ako je HDZ uspije sakupiti, bila bi još tanja ili bi odmah propala, ako bi netko od bivših mostovaca ušao u vladu. Štoviše, ova činjenica praktički onemogućuje Mostove odmetnike da adekvatno naplate svoju lojalnost novoj potencijalnoj HDZ-ovoj većini, kako posavski trojac, tako i Prgometa i ostale, poput Lovrinovića koji odavno na piku ima čelna mjesta u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB-u) i Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR-u).