BORIS TADIĆ UVRIJEĐEN

Odbio Mesićev poziv zbog Kosova

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić odbio je poziv predsjednika Mesića, koji uskoro odlazi s te pozicije, zbog Hrvatskog angažmana u korist Kosova na Međunarodnom sudu

Predsjednik Mesić se na kraju mandata želio susresti sa svim svojim kolegama iz regije, ali na žalost srbijanski predsjednik Boris Tadić odbio je sastanak - potvrdio je jedan visoki državni dužnosnik.

Tadić ne želi vidjeti Mesića, uz objašnjenje da zbog angažmana Hrvatske na strani Kosova u procesu u kojem Srbija pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu osporava kosovsku neovinosti, ne bi bilo svrsishodno da se susret održi. Pogotovo jer je (samo) hrvatsko izlaganje izloženo nesmiljenoj paljbi srbijanskih političara i medija.

Iz Ureda srbijanskog predsjednika još su poručili da bi bilo najbolje da Mesićev nasljednik ugosti Borisa Tadića, ako on pošalje pozitivne signale te kada se slegne bura oko hrvatskog angažmana u Haagu.

Mesić ne smije na Kosovo za srpski Božić?

Predsjednik Tadić je na Paliću pokraj Subotice novinarima izjavio da je iznošenje 'neistinitih tvrdnji hrvatskog predstavnika pred Međunarodnim sudom u postupku za ocjenu legalnosti jednostrano proglašene neovisnosti Kosova miješanje u unutarnje stvari Srbije'. Izjavio je i da ne odobrava Mesićev najavljenu posjetu Kosovu na srpski Božić.

'Očekujem da hrvatski dužnosnici definiraju svoju poziciju i nadam se da to nije namjera da se naši odnosi spuste na nižu razinu', rekao je Boris Tadić, i podsjetio da su dobrosusjedski odnosi pretpostavka europskih integracija svih zemalja Zapadnog Balkana.

S druge strane, prenosi RTV, Tadić je istaknuo da su potpuno neutemeljene ocjene iz Hrvatske da Srbija ima neiskrenu politiku prema Bosni i Hercegovini (BiH).

'Srbija ostaje svom snagom privržena Daytonskom sporazumu, i očekujemo da se predstavnici naroda u BiH dogovore o budućim rješenjima u toj zemlji', rekao je Tadić.

Predsjednik Tadić je objasnio da bi Srbija neiskrenom politikom u odnosu na cjelovitost BiH ugrozila vlastiti teritorijalni integritet, ali i narušila svoj kredibilitet u postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.