ubojstvo sestre

Odbačena žalba Smiljane Srnec za izdvajanje nezakonitih dokaza

21.04.2020 u 17:25

Bionic
Reading

Vrhovni sud donio je rješenje kojim je odbio žalbu Smiljane Srnec i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Varaždinu. Time je postalo pravomoćno rješenje kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje zapisnika o očevidu i dokaza koji su uslijedili nakon tog očevida kao nezakonitih

Prema podacima u spisu, policiji je dojavljeno da se u škrinji u obiteljskoj kući nalazi mrtvo tijelo. Postupajući po dojavi ukućana, policijski je službenik došao je do obiteljske kuće i uz dopuštenje ukućana ušao u kuću, piše Večernji list.

Ukućani su mu pokazali škrinju i njen sadržaj, a mjesto događaja je odmah osigurano. Potom je državno odvjetništvo zajedno s policijom, uz sudjelovanje vještaka za sudsku medinicu i patologiju, obavilo očevid škrinje.

'Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da je riječ o očevidu koji je proveden zakonito kao hitna dokazna radnja koju provodi državno odvjetništvo ili policija na mjestu pronalaska tijela žrtve. Očevid je trebalo provesti da se opažanjem osoba koje po svojoj funkciji i stručnom znanju prisustvuju očevidu utvrde ili razjasne činjenice važne za kazneni postupak. Naknadno provođenje pretrage nije bilo potrebno jer je očevid pravilno proveden kao hitna istražna radnja. Očevid je trebalo provesti žurno jer bi u suprotnome odmrzavanjem sadržaja škrinje nepovratno moglo doći do gubitka podataka o tragovima i zatečenom stanju dokaza. To je i učinjeno – piše u rješenju Vrhovnog suda.

Odvjetnik Smiljane Srnec tvrdioje da je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da zapisnik o očevidu od 16. veljače 2019. nije nezakonit. Smatra da se, u slučaju škrinje u kojoj je nađeno mrtvo tijelo Smiljanine sestre Jasmine Dominić, radilo o pretrazi koja nije izvedena zakonito jer nisu bili nazočni svjedoci pretrage.

Smiljana Srnec, optužena da je ubila sestru u ljeto 2000, u žalbi navodi da je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da je očevid izveden kao hitna dokazna radnja, te da nije dao valjane i dostatne razloge koji to opravdavaju. Da se u škrinji u obiteljskoj kući nalazi mrtvo tijelo doznalo se 16. veljače 2019. oko 12,10 sati.