IZRAELSKI SUD

Odbačena tužba za smrt američke mirovnjakinje

28.08.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Izraelski sud odbacio je u utorak građansku tužbu roditelja američke mirovnjakinje Rachel Corrie, koju je 2003. usmrtio izraelski vojni buldožer tijekom prosvjeda

'Došao sam do zaključka da nije bilo nemara od strane vozača buldožera', izjavio je sudac Oded Gershon čitajući presudu pred sudom okruga Haifa na sjeveru Izraela.

Sudac je ujedno kazao da je istraga vojne policije vođena korektno.

Roditelji Rachel Corrie, Craig i Cindy, došli su iz SAD-a kako bi sudjelovali na saslušanju i pratili suđenje uz pomoć prevoditelja. Pratilo ih je 50 prijatelja i simpatizera.

Rachel Corrie (23) pregažena je 16. ožujka 2003. vojnim buldožerom dok se protivila s drugim članovima Međunarodnog pokreta solidarnosti i Palestincima rušenju palestinske kuće u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.

Svjedoci, mirovnjaci i Palestinci, tvrdili su da ju je buldožer namjerno pregazio.

Prema rezultatima vojne istrage, Rachel Corrie ubijena je 'dok je ometala operacije koje su vodili vojni buldožeri'. Glavni vojni tužitelj zaključio je dosje još 2003. Nije poduzeta nikakva disciplinska mjera.

Osporavajući odluku vojske, obitelj je u ožujku 2010. uložila građansku tužbu protiv izraelske države i ministarstva obrane zahtijevajući simboličnu odštetu od jednog dolara.